PočetnaAktuelno10 znakova da ne spavate dovoljno

10 znakova da ne spavate dovoljno

Nesanica i nekvalitetan san su bolest savremenog doba i sve je više osoba koje imaju ovaj problem.

Posljedice dugoročne nesanice mogu biti itekako opasne. Ako nemate kvalitetan san, cjelokupan organizam trpi – imuni sistem slabi, javljaju se problemi s koncentracijom, tijelo počinje da „otkazuje“…

Ovo su znaci kojima vam organizam šalje jasnu poruku da mu je potrebno više sna. Ako ih prepoznate preduzmite momentalne mjere da dođete do kvalitetnog sna, pa makar to značilo i da uzmete neplaniran odmor. Sa zdravljem se ne smijete igrati!

1. Budite se umorni. Možda zvuči logično, pogotovo kada nas budi alarm, ali ovako ne bi smjelo da bude. Činjenica da se budite umorni, nebitno da li spavate pet ili devet sati, jasan je znak da je organizmu potrebno još sna jer nije imao dovoljno vremena da se odmori i ,,napuni baterije” za sljedeći dan. Ako ćete i sutra ustati ranije, onda se natjerajte i da zaspite u odgovarajuće doba.

2. Imate neopisivu potrebu za slatkišima i kafom. Šećer i kofein su instant goriva za organizam, tako da ako imate neopisivu želju za njima to je jasan znak da je rijelo preumorno i da mu je potrebna dodatna energija. NE posežite ni za jednim ni za drugim, već pijte više vode i idite ranije u krevet.

3. Ne možete da se koncentrišete. Na poslu niste skoncentrisani i pravite „glupe“ greške ? To je jasan znak da ste umorni i nenaspavani. Istraživanja su pokazala da samo jedna noć bez sna čini da čovjek reagira kao da je pod dejstvom alkohola.

4. Često ste bolesni. Ne postoji virus ili prehlada koji vas nisu „zakačili“ – to može biti znak nedostatka sna! Ako ste hronično nenaspavani slabi vam imuni sistem – krv ne proizvodi dovoljno bijelih krvnih zrnaca koji su naša glavna zaštita protiv virusa i infekcija. Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju manje od sedam sati imaju tri puta veće šanse da se razbole tokom zimskim epidemija.

5. Stalno ste gladni. Nenaspavanost i umor povećavaju nivo hormona pod imenom grelin – tzv. hormon gladi! To uzrokuje da stalno imate potrebu da nešto grickate, jer organizam ulaže napore da napuni ćeije potrebnom energijom.

6. Gojite se. Povezano s prethodnom posljedicom nenaspavanosti jeste i dobijanje prekomjernih kilograma. Tijelo vam traži hranu koja je bogata kalorijama, a tijelo stvara masnoću koja predstavlja energetsku rezervu organizma.

7. Postali ste šeprtlja. Kada se umorni, opada vam umna koncentracija, a samim tim i motorika tijela postaje usporenija. Centar za ravnotežu je također usporen, a ruke kao da „nisu vaše“. Kada ste nenaspavani veće su šanse da ćete se spotaći, nešto srušiti ili da će vam ispadati stvari iz ruku.

8. Neraspoloženi ste. San itekako utiče na raspoloženje. Ukoliko ste loše volje, svadljivi ili vam se bez razloga plače to sve može biti posljedica nenaspavanosti. Mozak gubi kontrolu nad hormonima i kontrolom osjećanja.

9. Izgubili ste želju za seksom. Nenaspavanost uzrokuje umor, umor uzrokuje povećanje hormona stresa, što sve zajedno uzrokuje smanjenje seksualne želje.

10. Zdravstveni problemi se pogoršavaju. Ako imate zdravstvene probleme kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, nedostatak sna može da izazove i pogoršanje stanja. Istraživanja su pokazala da neispavani dijabetičari postaju manje osjetljivi na insulin.

Ako prepoznajete simptome na sebi, vrijeme je da preduzmete nešto za dobar san!

Pratite nas:
Predstavnici Googlea
Bozo Vreco u Sarajev