PočetnaAktuelnoSarajlija i reper Sanjin Jakubović o životu u Njemačkoj: Naši se predstavljaju kao gazde, a čistači su i dostavljači, voze auta na lizing

Sarajlija i reper Sanjin Jakubović o životu u Njemačkoj: Naši se predstavljaju kao gazde, a čistači su i dostavljači, voze auta na lizing

Sarajlija Sanjin Jakubović trenutno živi i radi u njemačkom gradu Minhenu. Već punih deset godina bavi se rap muzikom.

Prije izvjesnog vremena snimio je pjesmu „Yugosloven“ koja je za veoma kratko vrijeme postala veoma slušana u dijaspori. Muziku za pjesmu Yugosloven je radio Harmless Beatz Lyrics, video je radio Bline Production Mix,master i studio: Streetlook Production.

A, ono što je veoma neobično u ovoj pjesmi je to da Sanjin koji živi u Njemačkoj u pjesmi repuje protiv života u toj državi.

-Moja poruka je iskrena, a to je da u Njemačkoj nema meraka kao na Balkanu, bez ikakvog druženja, totalno su asocijalni, duševno mrtvi i nije neka bajka kako je naši gastarbajteri predstavljaju. Svi su naši “šefovi i gazde”, a rade ko lageristi, čistači i dostavljači, čast izuzecima, voze auta na lizing krvavo zarašene plate…. A uz to hvalisam i volim Yugoslaviju,i tužan sam što se raspala,što su nas stranci srušili, pa im sada mi idemo na noge, raditi za minimalac.Ja se smatram jugoslovenom,širim ljubav za sve  nekadašnje jugoslovenske zemlje. Kod mene nema razlike ni u vjeri, ni u naciji .Razlika postoji jedino, ko je dobar, a ko loš čovjek- rekao nam je Sanjin.

Sada se postavlja logično pitanje nakon ove tvoje izjave: „Zašto se ne vratiš u Sarajevo“?

-Ja lično, sam se “nekako” snašao u profesiji “prodavač” i “trgovac”,ali nezahvalni su ,i sistem je sve lošiji . Ja sam oženjen čovjek,mislim na bolje sutra,za meine i moju suprugu koja također živi sa mnom u Minhenu. Ne bježim od toga da je životni standart bolji u Njemačkoj već na Balkanu,a prije svega po pitanju zaposlenja, zdravstva, higijene,ali ponavljam, nema bosanskog meraka,a to mi jako nedostaje. Meni su u srcu dva grada ,a to je moje Sarajevo i Kruševac, bez obzira gdje živjeo oni su uvijek u mojim mislima. Zbog toga se ta pjesma tako i zove,a vjerujte mi da se nisam nadao da će naići na tako dobar odziv kod publike,a što opet znači da nas „jugoslovena“ ima još mnogo“.

Pratite nas:
Jasminu Muharemović
Viki Miljaković na