PočetnaAktuelnoAdnan Ćatić najavljuje skorije povlačenje iz ringa: Rado dolazimo u Mostar, sa djecom pričam na bosanskom jeziku

Adnan Ćatić najavljuje skorije povlačenje iz ringa: Rado dolazimo u Mostar, sa djecom pričam na bosanskom jeziku

adnan catic

Njemački bokser, bosanskohercegovačkih korijena, Adnan Ćatić Alijas Felix Sturm, ponovno je ušao u ring. Ovaj put protivnik mu je bio Ištvan Silija iz Mađarske.

Adnan Ćatić je petorostruki svjetski šampion, u karijeri je ostvario 42 pobjede u 51 borbi.

S druge strane, 39-godišnji Sili je tokom dvanaestogodišnje karijere ostvario 26 pobjeda, dva poraza i dva remija.

 

Mada je Adnan Ćatić išao na sigurnu pobjedu, ipak u ovoj borbi nije imao sportske sreće. Iako se borio fer i korektno izgubio je meč na opštu žalost i veliko razočarenje kako njega samog, njegovog tima, isto tako i Čatićevih fanova koji su bili u dvorani i pratili meč.

Prema procjenih mnogih, Ćatićev protivnik boksao je „jako prljavo“ i nesportski. Nakon boks meča zbog zadobijenih povreda Adnan je završio u bolnici, ali to ga nije spriječilo da samo nakon tri dana dođe u Frankfurt i posjeti tamošnji generalni konzulat Bosne i Hercegovine.

Dočekala ga je generalna konzulica Višnja Lončar,a družio se i sa Stipom Mesićem nekadašnjim predsjednikom Hrvatske, Željkom Komšićem članom predsjedništva BiH, Adisom Ahmetovićem, a koji je izvjestilac za Zapadni Balkan i zastupnik u Bundestagu,  sa bh. ambasadoricom u Njemačkoj Jadrankom Wimbou, sa Osmanom Džihom…

-Što je bilo bilo je. Desilo se to što se desilo, izgubio sam, ali svi su vidjeli koliko je prljav boks bio od strane mog protivnika. Sa moje borilačke strane ja sam apsolutno sve dao od sebe. Sami tok priprema bio je fantastičan, nadao sam se drugačijem rezultatu. Nisam ljut na sebe, više su presudile neke druge stvari koje su se dešavale oko rinka i u ringu. Moj najveći protivnik tu večer bio je sudija tog boks meča. Očigledno je bilo na čijoj strani je bio – rekao nam je Ćatić na početku razgovora.

U posljednje vrijeme dešavale su ti se i neke ružne stvari mimo boksa. Kako si sa tim stvarima izlazio na kraj?

-Da sam neki anonimus dosta toga mi ne bi bilo napakovano, mediji ne bi imali interesa za mene. Ali, ja sam Adnan Ćatić, Felix Sturm, javna sam i poznata ličnost i svaka sitnica se prati, objavljuje, piše se… Ali, Bože moj, život ide dalje. Navikao sam i naučio se na udarce, pa me svaki novi udarac samo još više ojača. Mediji najviše vole nešto negativno da pišu. Baš kao u ovom posljednjem boks meču, niko nije želio da vidi koliko je taj Mađar prljavo boksovao. Doktor me je više puta pitao da li želim dalje da boksam, a ja sam govorio da hoću. To niko nije vidio ili nije htio da vidi, pa tako je i sa ostalim stvarima u životu.

Jedno vrijeme si sa suprugom i dvoje djece živio u BiH. Da li ti se porodica bila navikla na život u Hercegovini?

-S jedne strane su se bili navikli, ali nedostajao im je njemački sistem života. Bez obzira koliko mi volimo našu zemlju, ipak je BiH drugačiji sistem druga su pravila života i to je ono što nam je svima nedostajalo. Ali jedini i pravi razlog sam bio ja i moja karijera boksera. Ali, Mostaru se uvijek rado vraćamo.

Da li ti djeca pričaju bosanski jezik?ž

-Da, da naravno. S njima pričam uvijek na našem jeziku, moj babo također, a supruga priča na njemačkom. Kada smo bili u Hercegovini pričali su 24 sata  na našem jeziku.

Da li bi svom sinu poželio da jednog dana i sam uđe u ring?

-Prije svega da mi budu živi i zdravi, a svako od njih šta god poželi da bude u životu imat će moju punu podršku. Moj sin prati moje borbe, sa mojim babom gleda boks mečeve, ali ipak ne bih želio da boksa.

Koliko dugo namjeravaš još da se baviš boksom?

-Ja sam već 30 godina bavim boksom, a star sam 43 godine. Dakle, dug je to period, pa kako zbog godina, isto tako zbog dugogodišnje karijere razmišljam još o par borbi i to je to. Ali bit će i karijere i života poslije boksa. Dešavat će se neke lijepe stvari, ali to još ne želim javno da otkrivam. Jedino što će mi jednog dana biti žao što više neću doživjeti situaciju da se u prepunoj dvorani zaori pjesma „Bosnom behar probeharao. Već sada mogu reći da imam,  da sam imao  najbolje , najvatrenije i najsrdačnije navijače“.

Da li si odustao od ideje da boksaš u BiH?

-Ne, nisam. To je još uvijek u meni, još uvijek moja velika želja. Sada ću se malo odmoriti,a onda se posvetiti novim planovima za budućnost.

Veliki si vjernik?

-Da, jesam i postim svaki ramazan, a tako je i sada. Jer ko ne poštuje svoju vjeru i naciju ne može ni tuđu. Tako odgajam i svoju djecu.

Bato Šišić

 

 

 

Ceca nam priznaje da
Mladi Bosanac Din Om