PočetnaDijasporaALEM BEGIĆ JE SRCEM VEZAN ZA SREBRENICU, TAMO JE PRVI PUT NOKAUTIRAO RUMUNA: Ponosan na Ćatića, evo kada ima naredni meč

ALEM BEGIĆ JE SRCEM VEZAN ZA SREBRENICU, TAMO JE PRVI PUT NOKAUTIRAO RUMUNA: Ponosan na Ćatića, evo kada ima naredni meč

Alem Begić je još jedan od mnogobrojnih Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori. Alen, je sportaš, bokser.

-Da sve je to tako, inače sam rođen i odrastao u Minhenu, ali uvijek kažem i sa tim se ponosim da sam rodom iz Srebrenice jer su moji roditelji Srebreničani. Minhen je moj grad, ali volim BiH, a za Srebrenicu sam posebno vezan. Dešava se da više puta godišnje odem u taj grad, grad ponosa, prkosa,ali i grad stradanja – rekao nam je Alem na početku razgovora.

Po sportskoj profesiji si bokser?

-Da, tako je. Nakon 150 amaterskih boks mečeva, 2014. godine sam prešao u profesionalce. A, svoj prvi profesionalni boks meč imao sam upravo u mojoj Srebrenici. Bio je to jedan pravi sportski spektakl te 2014.godine, a za mene je bio posebno emotivan i posebno ličan momenat početka moje profesionalne karijere. Tada sam u mojoj Srebrenici nokautirao iskusnog rumunskog boksera Steliana Angeheliusa Voicu. Nakon Srebrenice sve je nekako počelo pozitivno da se dešava u mom sportskom životu, pa sam i dva puta bio prvak Evrope, a bio sam i aktuelni prvak u poluteškoj kategoriji. Inače moram da kažem da mi proslavljeni bh. i svjetski bokser Adnan Čatić veoma mnogo pomaže i nikada nije odbio ni jednu moju molbu ili odgovor na moje pitanje. Jako profesionalan i jako dobrodušan je naš Ado.

Od kada potječe vaše prijateljstvo?

-Poznajemo se  jako dugo još od vremena kada sam bio amater. Zvao me je kod njega u njegov kamp, bio sam predbokser na njegovim mečevima, davao mi je motivaciju da istrajem, da idem dalje. A, njegova pomoć mi je veoma važna od momenta kada sam postao profesionalac. Postali smo iskreni prijatelji, ne veže nas nikakav međusobni interes, već prijateljstvo i naravno sport. Susrećemo se veoma često i u BiH.

Dok mnogi zbog karijere, uspjeha mijenjaju svoje ime i prezime za javnost i sportski svijet, ti to nisi učinio?

-Ne, nisam i ostajem po svojim pravim imenom i prezimenom. Bilo je mogućnosti ili prijedloga da, kao što je Adnan to uradio ili Muamer Hukić. Ali, njih dvojica su dugo prijeme mene započeli njihove karijere i po mom mišljenju bio je to sa njihove strane idealan potez. Ali, bez obzira što je Felix Sturm bio u ringu, Adnan je dušom i srcem Bosanac odnosno Hercegovac. Mislim da mi to nije minus,a ustvari kada me mnogi vide misle da sam „Švabo“,plave oči, plava kosa,ali ostajem kao Amel Begić. Ponosim se tim i mislim da nije teško izgovoriti moje ime. Iskreno nisam baš nikad razmišljao da promjenim ime zbog karijere.

Planovi?

-Nastavljam dalje u profesionalnom boksu, a moj slijedeći meč je u „Porše areni“ u Štutgartu u sklopu boks meča Adnana Čatića. Tako da mu se i ovom prilikom zahvaljujem što mi je to omugućio, ali i svim našim Bosancima i  Hercegovcima koji nas prate širom svijeta. Boks meč će biti 18.02.2023. godine. Uvijek mi je puno srce kada vidim na boks mečevima naš narod, koji mi daju veliku pozitivnu energiju. Mi smo borci ne samo u sportu već i u životu.

Alem je svjestan da je njegov posao profesionalnog boksera veoma opasan i rizičan,a i neizvjestan. Otkrio nam je da je završio i studij arhitekture, a kako kaže, to je njegova druga životna preokupacija,a arhitekturom se namjerava baviti, kada jednog dana bokserske tukavice okači o klin.

Bato Šišić

Pratite nas:
NAŠ PJEVAČ NA METI
ALDEN PERVAN NI U NI