PočetnaAktuelnoAlma Ekmečić, vraća se na scenu: I danas bih se slikala gola da pokažem da žena izgleda lijepo i u 62 godini

Alma Ekmečić, vraća se na scenu: I danas bih se slikala gola da pokažem da žena izgleda lijepo i u 62 godini

Nekada je bila pojam ljepote i seksepila BiH. Bila je Miss Bosne i Hercegovine 1974. godine, druga pratilja Miss Jugoslavije Jadranke Banjac, a najveću popularnost u muzičkom svijetu postigla je pjesmom „Sex bomba“ 1982.godine koju je za nju napisao Bora Đorđević, a nakon toga uslijedio je još jedan hit, pjesma „Majke mi“.

Riječ je o Almi Ekmečić, čiji tragovi nekadašnje ljepote se još vide na njenom licu, a na tijelu bi joj mogle pozavidjeti djevojke od 20 godina.

Danas Alma ima 62 godine. Dugo je sa kćerkom živjela u Parizu, a sada je opet, kako nam je rekla na Marijinom dvoru u „njenom“ Sarajevu.

-Moje odsustvo sa scene više od 23 godine je sudbinska posljedica, a ja sada želim da se vratim pjesmi, a razlog više za to je što sam došla do matrica sa pjesmama koje sam snimila pred sami rat u BiH, a ja sam cijelo vrijeme mislila da su one bile izgubljene. Jednostavno desilo se prošle godine čudo, kada me nazvao moj brat, koji je također muzičar, i rekao mi da je našao te pjesme. Za mene je to bio znak da se opet vratim pjesmi, da ih snimim, objavim i da nakon toga jednostavno stavim konačnu tačku na moju karijeru. Autor tih pjesama je Brano Likić. Želim da objavom tog CD-a odem u penziju,a mladi neka dalje grade i rade njihove karijere.

Da li su se tada u Vaše vrijeme osim nastupima na mnogobrojnim festivalima, karijere gradile i „preko kreveta“?

-Vjerujte mi, ja svijeću nikome nisam držala, a kažu bilo je svega i svačega. Za mene mogu da kažem, da moj karakter i moja ličnost meni to ne bi dozvolili. Ljubav i samo ljubav je meni nešto sveto, ja kada nekoga volim uvijek ide iz glave. Da li je to neka staromodna romantika ili nešto drugo,ali bez toga kod mene ne može ništa da funkcioniše.

Iskreno , da li su Vama kompozitori nudili pjesmu za jednu noć seksa?

-Apsolutno ne. Osim toga ja sam imala taj jedan stav, imala sam tu neku gordost, ali bila sam i jako komunikativna, vesela, uvijek dobro raspoložena, pa su mnogi muškarci u mom okruženju veoma dobro znali dokle mogu sa mnom da idu.

Da li Vam se desilo nešto tokom karijere, mladosti,ljepote,  nešto što pamtite i danas?

-Da, bilo je to baš davno, kada smo bili u Keniji u Najrobiju. Znam da smo pjevali u jednom kazinu kada su došli neki šejici, pa se zabuljili u mene, a ja onako atraktivna plavuša, pa smo morali ja i moje društvo da bježimo kroz kuhinju. A, pored mene tu su još bile ASKE, baletna grupa Petra Slaja…

Opet se vraćamo na Vaš izgled, seksepilnost. Karijeru ste gradili u vrijeme Davorina Popovića, Kemala Montena, Zdravka Čolića, Gorana Bregovića… Kako su se oni ponašali prema Vama, kao prema koleginici, kao prema lijepoj, mladoj ženi“?

-Neee, nikada nisu u meni gledali seksulani objekat, već su me šta više štitili, branili, pazili na mene kao na rođenu sestru. Bila je jedna situacija, kada mi je Kemal pokušao namjestiti jednog divnog dečka, a bez da ja znam za to. A, on je to uradio jer jer je znao da je taj muškarac bio pošten, fin. To naše prijateljstvo, druženje treba da se doživi. Oni su pazili na mene. Sjećam se da je posebno u tome jako strog bio Davorin Popović. On je čak mojoj mami obećao da će paziti na mene kada smo krenuli bili na turneju u Rusiju.

Sedamdesetih i osamdesetih godina bili ste jedna od rijetkih pejvačica koja se nije libila u javnosti pokazati dosta obanženom?

-Kada sve to gledam iz današnjeg ugla bilo je to za tadašnje vrijeme zaista prežestoko i prehrabro. Ja sam osoba koja preintuitivno reaguje. Sjećam se jedne emisije koja se emitovala na TV Sarajevo,a išla je uživo u tadašnjem jugoslovenskom RTV programu. Ja sam pjevala pjesmu „Zanesena kao žena“, i ujednom momentu sam jednostavno legla na pod. Bilo je ono baš preseksi. Sutradan je „Politika“ o tome pisala,kao sve njene kolege su pjevale dostojanstveno ,a ona se počela valjati. Ali, bio je to samo jedan trenutak,koji je opet uzburkao gledatelje i javnost. Nakon dva mjeseca i Madonna je onda isto to uradila.

U ono vrijeme kada je izašla pjesma „Sex bomba“, omot ploče je bio preseksi za tadašnje vrijeme. Da li je bilo negativnih komentara?

-Bio je to šok za ondašnju estradnu scenu,ali ja lično nisam imala nikakvih problema. Nakon šoka uslijedile su pozitivne kritike, ali ljubomore je bilo i u to vrijeme. Međutim ja se nikada na zlobu obazirala nisam. Sex bomba je napravila revoluciju u mom životu. A, u to vrijeme sam bila mlada, zgodna,i nisam željela da se skrivam. Poslije Sex bombe sam morala uvijek voditi računa kako ću izaći na scenu, sve je moralo biti u tom nekom kontekstu, u tom nekom seksipilu. Ali, mene su ljudi voljeli. Moj izgled, moje oblačenje, pored pjesme i mog glasa bili su oruđe za moj rad.

Da li Vam je žao što je prošlo vrijeme ljepote, seksepila…?

-To neko moje vrijeme nikada neće proći u mojoj glavi. Na određen način u meni je uvijek prisutno to još neko dijete ,koje mi omogućava da sačuvam nevinost i čistiotu emocije,a to je ono sa čim ja još živim.

Da li bi ste se danas usudili slikati kao svojevremeno na omotu za ploču Sex bomba?

-Zašto da ne. Slikala bih se. Ali, ne da favorizujem ili marketiziram taj moj izgled, već da pokažem da žena i u 62. godini života može još lijepo da izgleda.

Bato Šišić

 

 

 

 

Pratite nas:
Rizo Hamidović nazv
Kemal Malovčić mu