PočetnaAktuelnoAna Bekuta ovih dana boravila u Sarajevu: Bio mi je ovo drugi put da pjevam na Ilidži, oduševljena sam

Ana Bekuta ovih dana boravila u Sarajevu: Bio mi je ovo drugi put da pjevam na Ilidži, oduševljena sam

Ana Bekuta važi za jednu od najpopularnijih pjevačica narodne muzike.

Rođena je 6. septembra 1959. godine u mjestu Banja blizu Priboja gdje je završila gimnaziju. Majka Milica, po zanimanju kuharica, i otac Branko, zemljoradnik, trudili su se da kćerkama osiguraju pristojne uslove za život uprkos oskudici sa kojom su se svakodnevno suočavali.

Njena prvobitna želja bila je da postane učiteljica što je naišlo na majčino odobravanje. Međutim, otac Branko koji je svirao frulu, podržao ju je u namjeri da se bavi muzikom. 1974. godine zaradila je prvi honorar na takmičenju „Prvi glas Priboja“ na kome joj je pripala druga nagrada. Prvi angažman imala je sa dvadeset godina u hotelu Mileševa u Prijepolju. Narednih pet godina je učila zanat pjevajući po hotelima širom Jugoslavije. I izrasla je u megapopularnu pjevačicu koja je i danas rado viđena širom svijeta. Vlasnica je na stotine pjesama, desetine hitova.

Ovih dana boravila je u Sarajevu. Učestvovala je u Večeri velikana, revijalnom dijelu programa festivala „Ilidža 2019.“, gdje je održala jednoisposatni solistički koncert.

Prije 35 godina, davne 1985. godine, Ana Bekuta je prvi put svoju veliku pormociju imala baš u Sarajevu, i to na festivalu „Ilidža“.

– Svakoj diskografskoj kući u bivšoj Jugoslaviji bilo je važno da se pjevači pojave na Ilidžanskom festivalu. Te daleke 1985. godine nisam se takmičila ali sam u okviru festivala promovirala nekoliko pjesama. Svi su vjerovali u taj projekat, kao i mene kao pjevača. Pojaviti se na tom festivalu svima je bilo od velikog interesa. Znalo se da će pjevač koji se pojavi na „Ilidži“ postati zvijezda. Briljantan uspjeh desio se baš sa mojim albumom koji sam tada promovirala u Sarajevu. I taj album se prodao u zlatnom tiražu te godine. Tako sam se ja pojavila i proslavila na festivalu. Sjećam se… mnogo kolega je došlo nakon festivala koji su me podržali. Značilo mi je to kao nekome ko neko tek kreće estradnim stazama – priča Bekuta.

Baš iz tog razloga, „Ilidže“ koja je puno doprinjela njenoj uspješnoj karijeri, Ana je godinama razmišljala kako se zahvaliti publici, Sarajevu… Jedan ovakav solistički koncert kojeg će imati u revijalnom dijelu programa ovogodišnjeg festivala, tačnije u subotu 3. augusta, njen je mali znak pažnje bh. publici, festivalu kojeg voli srcem…

– Počastvovana sam što ću baš na festivalu „Ilidža“ održati svoj solistički koncert. To dugujem sarajevskoj pubvlici. Pjevala sam na brojnim festivalima, održala na hiljade nastupa, ali ovo je nešto drugačije, veći auditorijum. Čovjek se na takav način vraća u prošlost, vraćaju se emocije… Možda i neka suza da kane, ko će znati. To je za mene veliko. Znam koliko me cijeni i voli sarajevska publika. Mnogo puta sam pjevala u tom, ali i u brojnim drugim bh. gradovima, i znam da me publika istinski voli – priča nam Bekuta.

Govori kako nikada nije učestvovala u takmičarskom dijelu programa, ali u revijalnom već drugi pit. Zbog toga se nasmijala kada smo joj rekli da su pojedinci nakon ovog nastupa u Sarajevu komentirali kako nije tačno da je bilo kad ranije pjevala na Ilidži.

-Znate, ne pada mi na pamet da se opterećujem takvim pričama. Ma, presmiješne su mi. Sad će neko da me ubijedi da nisam nikada pjevala na ovom festivalu?! Da jesam. Ponavljam: osamdesetih sam baš na toj pozornici promovirala nekoliko pjesama.Ili sam sanjala – našalila se Ana Bekuta.

Podijeli

Pratite nas:
Snežana Đurišić
Otkrivena skulptura