PočetnaAktuelnoBaletna predstava “Omer i Merima”,

Baletna predstava “Omer i Merima”,

Priča oživljava sliku Bosne i Hercegovine s početka 19. stoljeća, a kostim i scenografija oslikavaju autentičnost i kolorit tog vremena.

Balada “Omer i Merima” je izuzetno emotivna, a predstava kroz ples i pokret donosi njene najtananije osjećaje.

Koreografija i režijska koncepcija predstave su spoj klasičnog i modernog i upravo u tom spoju nastaju sukobi i harmonije pokreta i plesa glavnih likova ove predstave. Solisti i ansambl inpirisani muzikom maestra Jusića i ovom univerzalnom i plemenitom pričom “isijavaju” na sceni jednu nesvakidašnju, ekspresivnu energiju.

Oko projekta praizvedbe baleta “Omer i Merima” okupljena je izuzetno kvalitetna i kreativna ekipa autora. Maestro Đelo Jusić napisao je “magičnu” muziku prema libretu književnika Gradimira Gojera. Kostimografska rješenja su djelo naše etablirane kostimografkinje Amne Kunovac Zekić, a maštovito scenografsko rješenje je autorski rad eminentnog bh scenografa sa kanadskom adresom Emira Gelje. Saradnik na plakatu je mladi, ali veoma talentirani i dokazani dizajner Furkana Hizira.

U premijernoj podjeli naslovnih uloga Omera i Merimu igraju prvak Beogradskog Narodnog Pozorišta Milan Rus i naša sjajna solistica Tamara Ljubičić. Publika će moći uživati i u kreacijama solista Baleta Narodnog pozorišta predvođenih: Ekatarinom Vereščaginom, Jovanom Milosavljević, Mihailom Mateescuom, Natašom Gaponko.

Svakako treba istaći i Sarajevsku filharmoniju koja će uživo izvoditi kompozicije maestra Jusića. U predstavi značajno učešće su uzeli i učenici Osnovne baletske škole iz Sarajeva.

Uključivnjem mladih igrača u ovaj projekat, stvaramo okosnicu bh baletne scene u budućnosti, a istovremeno mladima omogućavamo sticanje znanja i iskustava potrebnih u njihovoj budućoj profesionalnoj karijeri. Vjerujemo da će balet ‘Omer i Merima’ dugo ‘živjeti’ na našoj sceni i mnogim generacijama pričati priču o jednoj velikoj i nezaboravnoj ljubavi”, saopćeno je iz NPS-a.

Pratite nas:
Pripreme najboljih b
Coutinho pauzira še