PočetnaAktuelnoBit će raspjevano i razigrano: Uz Elviru Rahić, „Čardak“ dovodi brojne folklorne grupe

Bit će raspjevano i razigrano: Uz Elviru Rahić, „Čardak“ dovodi brojne folklorne grupe

U organizaciji KUD „Čardak“ iz njemačkog grada Schwäbisch Gmünd, u subotu će se održati Sedma smorta folklora i folklornog stvaralaštva Bosne i Hercegovine. Te večeri svečano će biti obilježena i osma godišnjica postojanja i uspješnog rada Kud „Čardak“.

Ova smotra folklora održat će se  u MOZARTHALLE, na adresi STEINWEG 7,73527 Schwäbisch Gmünd sa početkom u 18 sati.

U kulturnom dijelu večeri svojim nauspješnijim igrama predstavit će se folklorne sekcije KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena, KUD „Safir“ iz  švicarskog grada Luzerna, KUD „Divanhana“ iz Austrije, a iz Njemačke  predstavit će se KUD „Sarajevo“, „Sevdah“ i „Zlatni Ljiljani“,a koji će doći iz gradova Friedrichshafen, Frankfurt i Stuttgart. Kao specijalni gosti na bini će se predstaviti HOR DBHKV „Sevdah“ iz Frankfurta.

U toku večeri bit će upriličena i promocija knjige „Čuvari muzičke i folklorne baštine“ Junuza Zečića.

KUD „Čardak“ osnovano je 2012. godine. Aktuelno broje 34 aktivna člana, a njihova folklorna sekcija ima osam koreografija BiH, Makedonija, Rugovska svita, Begove igre čoček, Igre iz Sandžaka. Zajedno sa njihovim koreografom Ramizom Malkočom imali su mnogobrojne nastupe po Njemačkoj,ali isto tako bili su i u Austriji, Holandiji, Švicarskoj…

Dobili su mnogobrojna priznanja od strane gradskog vijeća Schwäbisch Gmünd, organizirali su mnogobrojne humanitarne akcije, imaju odličnu saradnju sa Generalnim konzulatom BiH u Stuttgart-u i generalnim konzulom Beganom Muhićem.

Na ovoj njihovoj sedmoj smotri folklora u muzičkom dijelu večeri kao specijalna gošća pojavit će se popularna bh. pjevačica Elvira Rahić.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Potresne scene i gov
Najtalentiraniji her