PočetnaAktuelnoBKC Offenbach na „Festu nacija i nacionalnosti“: Ni ministri ne mogu bez bosanskih ćevapa, kolača i pite

BKC Offenbach na „Festu nacija i nacionalnosti“: Ni ministri ne mogu bez bosanskih ćevapa, kolača i pite

U njemačkom gradu Offenbachu po tradiciji i uvijek početkom septembra orgnizira se „Fest nacija i nacionalnosti“, stranaca koji žive u tom gradu.

I ovaj put ovaj fest okupio je veliki broj ljudi, a svoj štand po tradiciji  i već duži niz godina imao je Bosansko kulturni centar Offenbach. Ovaj BKC je jedan od najsložnijih udruženja u Njemačkoj, a tako su njihovu cjelovitost i njihovo zajedništvo još jednom pokazali i dokazali na ovom festu.

Svako od njih je imao svoja zaduženja, međusobno su se pomagali, a njihov prodajni prostor bio je najposjećeniji. Osim tradicionalnih ćevapa, prodavali su domaće pite, kolače, a svi koji su to željeli mogli su da popiju pravu bosansku kafu skuhanu u džezvi i da je piju iz fildžana.

Među onima koji su probali bh. kulinarske specijalitete bio  je i  Tarik Al- Wazir ministar u pokrajini Hessen za privredu i energiju.

-Svake godine sam ovdje. Divno je vidjeti različite nacije na jednom mjestu, uživati u njihovoj kulturi, a porodično sam svake godine ovdje i obavezno jedemo ćevape – rekao je ministar Al Wazir.

Njegov domaćin ispred BKC Offenbach bio je Ismet Velagić

Članovi foklorne i horske sekcije KUD „Sevdah“ iz Frankfurta bili su dio kulturno umjetničkog programa.

Među posjetiocima bila je i Sarajka Senka sa djecom Marinom i Nikolom, a oni su uživali u domaćem bureku, bio je tu i Rasim Mujanović sa sinom i kćerkom, kao i mnogi drugi.

Vrijedne hanume BKC Offenbach bile su zadužene za kolače, kafu i pite, a muški dio džematlija za roštilj i ćevape.

I ovaj put na ovom festu vijorila se zastava BiH, a sve zahvaljujući BKC Offenbach.

Pratite nas:
Teodora Džaferović
Lijepe i tužne vije