PočetnaDijasporaChristian Schwarz- Schilling u Frankfurtu: Neće biti novog rata, osim ako međunarodna zajednica ne popusti

Christian Schwarz- Schilling u Frankfurtu: Neće biti novog rata, osim ako međunarodna zajednica ne popusti

U generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Frankfurtu održan je sastanak predstavnika diplomatskog kora BiH sa profesorom doktorom Christian Schwarz- Schillingom.

Sastanku su prisustvovali Višnja Lončar, nova generalna konzulica BiH, konzul Admir Atović, konzul Aleksandar Damjanac, kao i Amira i Benjamin Bieber (Istraživačka grupa Bosna). Kao i uvijek uz Schwarz- Schillinga bila je Sarajka Nerma Bučan njegova dugogodišnja asistentkinja.

-Ovo su su teška vremena za Bosnu i Hercegovinu, najteža u 30 godina zajedničkog života. Upoznao sam  i zavolio Bosnu i Hercegovinu 1993. godine. Neko vrijeme tokom rata proveo sam  u opkoljenom Sarajevu. U svojoj ulozi VP-a, iskusio  sam koliko je teško oblikovati napredak ka demokratizaciji nakon rata. Nije bilo dovoljno željeti da se radi najbolje. Jednostavno nije bilo moguće postići najbolje. Srpska strana do danas nije prihvatila mir. Do pomirenja još nije došlo. Naprotiv, danas su Srbi u Republici Srpskoj javno neprijateljski raspoloženi. Žalosno je vidjeti da ne samo Visoki predstavnik, već i vlastita vlada nije uspjela da povede zemlju u pozitivno, da oblikuje demokratiju koja se zalaže za zajednički suživot. Dodik je preuzeo Čovićev narativ o nelegitimnosti – rekao je Schwarz- Schilling na početku susreta sa prisutnima.

Međutim svojevremeno se Schwarz- Schilling nije obeshrabrio, napisao je otvoreno pismo i dao ostavku na funkciju. Tim korakom je počela borba za pravdu za Bosnu i Hercegovinu.

On veoma žali što nije učinio više za zemlju, ali je veoma sretan jer je uspio dati dostojanstvo žrtvama genocida u Srebrenici koristivši “Bonn Powers”. Danas se zalaže za upotrebu Bonn Powers u slučaju uvođenja elektronskogo brojanja glasova.

-Današnja uloga OHR-a je sve važnija. „Bonn Powers“ kao instrument je prepoznat u svojoj moći, a napori Rusije i Republika Srpske da razvlaste sadašnjeg Visokog predstavnika dokazuju relevantnost ovog stava.

Visoki predstavnik je izabran većinom glasova u PiK-u i hoću da naglasim, da nigdje ne stoji da odluka PIK-a mora biti jednoglasna. Isto tako da Visoki predstavnik mora biti potvrđen od strane vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ja sam upravo taj primjer, jer ni ja nisam bio potvrđen i to nikome nije smetalo. Dakle postoji drugi razlog zašto se Schmidt ne priznaje od pojedinih zemalja.

Aktuelna njemačka vlada zauzima jasan stav po pitanju integriteta Bosne i Hercegovine. Ali sada se nešto mora i dogoditi. Javlja se veliki pritisak jer se dešava nešto što nikome od naroda na prostoru bivše Jugoslavije ne pomaže, Hrvatska je postala saveznik Dodika i Vučića u borbi za uništavanje integriteta Bosne i Hercegovine i promoviše podjelu zemlje. To je fatalno. I u ovoj situaciji, reakcije SAD-a i EU traženije su nego ikad. Mora se dati primjer i na Vučićevu politiku treba jasno odgovoriti – riječi su Schwarz- Schillinga.

Koliko ste razočarani današnjom retorikom u zemlji?

-Veoma. Morate ostati pri istini, a tamo to nije slučaj. Zato međunarodna zajednica mora zauzeti jasan stav i djelovati. Već godinama tražim i od Stoltenberga i od Kramp-Karrenbauer (tadašnjoj ministrici odbrane) da se u Brčkom stacioniraju oružane snage. Brčko je veza i stacioniranje u Brčkom bi pokazalo Rusiji i Srbiji koliko Internationalna zajednica ozbiljno shvata situaciju i ne dozvoljava da bude zastrašena. Generalno bi trebalo povećati broj vojnika EUFORa u BiH.

Šta je istina?

-Istina je, da je Bosna i Hercegovina  u teškom položaju zbog podjele, a sama podjela je pogrešna. Neće biti novog rata. Osim ako međunarodna zajednica ne popusti.

Vidite li Dodiku kraj?

-Ako umre, onda da. U suprotnom mora doći do drugačijeg ustanka u Bosni. Upravo sada civilno društvo mora krenuti. Trenutna inicijativa se uveliko kreće. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog Vijeća i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, kao i federalnih parlamentaraca. Zajednički su izradili principe za izmjenu Ustava BiH i uputili otvoreno pismo međunarodnoj zajednici. Inicijativu je danas podržalo 23.000 građana, mi se nadamo potpisu od 100.00 Ovo je jako važna inicijativa jer su principi na kojima bi se radila konkretna izmjena ustava takvi da ukidaju sve diskriminacije u Bosni i Hercegovini. Jako važni prestavnici ovih ogranizacija su bili kod mnogih javnih ličnosti iz medjunarodne zajednice i naredni sastanci slijede. Sve promjene slijede od građanskih inicijativa. Zato pozivam građane da se izjasne, a Međunardnu zajednicu da odovori na navedana pitanja peticije.

Kojem bosanskohercegovačkom političaru vjerujete?

-Ima mnogo dobrih ljudi, ali oni ne rade zajedno. Teško je to danas reći. Mnogo sam se nadao u Našu Stranku. Cijenim Sabinu Čudić i Džaferovića jer je pošten čovjek.

Šta je sa bivšom alijansom voljnih? Na koga danas možete računati u Bundestagu?

-Parlamentarci EU ne žele da čekaju jednoglasnu odluku EU. Oni se zalažu za bilateralni razgovor o sankcijama Dodiku. Bili su sada u Sarajevu i zalažu se za jedinstvenu BiH. Europski parlamentarci Tineke Strik i Dietmar Koster upozorili su da se u Bosni i Hercegovini radi o dubokoj političkoj krizi, da razumiju da je ovdašnje stanovništvo razočarano u ukupan angažman Europske unije. Njemački ministar vanjskih poslova je jasno naglasio da je za sankcije.Na sastanku ministara se to nije desilo. Iz internih informacija sam saznao da je Madjarska bila protiv. Ja se jako zalažem da se Dodiku uvedu sankcije. SPD u Njemačkoj ima jasan stav. Novi kancelar se neće mnogo razlikovati od Merkel u svom stavu o BiH. Zeleni su nas uvijek podržavali. Zadatak je približiti se političarima u Bundestagu, ali sa mladim parlamentarcima. Oni se već sada organizuju i nastaviće naš trud na zalaganju integriteta BiH. Ali moramo govoriti i u Evropskom parlamentu o ulozi Hrvatske u ovome svemu.I istina donosi kraj: ne možete slaviti ratne zločince. A međunarodna zajednica je previdjela pogrešnu podjelu. Rat je spriječen, ali problem nije riješen.

Na kraju susreta Schwarz- Schilling je rekao:

-Mladi trebaju preuzeti inicijativu i oni su nada BiH. Morate se vratiti tamo gdje je važna sloboda, vladavina prava i zajedničke vrijednosti. To je jedino što je dovelo do ponovnog ujedinjenja Njemačke. To bi moglo potrajati još 20 godina u Bosni.

Na kraju je svim prisutnima poklonio njegovu knjigu “Izigrana sloboda u BiH“, a na svaku od knjige dao je svoj autogram.

Bato Šišić

Pratite nas:
Posljednje riječi M
Momak Ane Bekute na