PočetnaAktuelnoDino Merlin radio u fabrici ležajeva: Sklapao je čuveni Golf 1, evo koliko je novca zaradio od toga

Dino Merlin radio u fabrici ležajeva: Sklapao je čuveni Golf 1, evo koliko je novca zaradio od toga

Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, danas je najpriznatiji bosanskohercegovačkih kantautor i jedna od najvećih muzičkih zvijezda na prostorima bivše Jugoslavije, ali prije nego što je postao to, prošao je trnovit put.

Nije imao podršku roditelja i okoline u namjeri da se bavi pisanjem, komponovanjem i pjevanjem, tako da je za njega snimanje prve ploče bio san o kojem je dugo maštao.

Radio je teške fizičke poslove gdje god je trebalo, a u fabriku ležajeva “Vogošća”, gdje se sklapao legendarni Golf 1, odlazio je u treću smjenu.

 

Zahvaljujući svojoj upornosti i trudu, uspeo je da sakupi nešto novca za snimanje pjesama, ukupno pet. Međutim, to nije bilo dovoljno za cijeli album, a i diskografska kuća u njemu nije vidjela potencijal pa je saradnja propala.

Tad se našao pred ponorom, mislio je da je sve izgubljeno i bio je na korak da odustane od svog cilja. Sve dok ga jednom prilikom u studiju u Skenderiji nije čuo producent Murafid Brkić, tadašnji suprug Hanke Paldum.

Oduševljen njegovim talentom, odmah ga je pozvao u svoju kuću i Dini saopćio da će njegov prvi CD štampati u tiražu od 50.000 primjeraka. Jednom prilikom Merlin je govorio o tome, ali nije znao odgovor na pitanje šta bi bilo da nije sreo Murafida te sudbonosne noći.

-Ko zna… Možda bih nastavio da radim u fabrici ležajeva “Vogošća”. Sigurno ne bih, budući da je riječ o još jednoj u nizu fabrika uništenih nemarom vlasti i države. Ne razmišljam previše o tome, ali ne zato što je moj život prije muzike period koji želim da zaboravim. I u mom, kao i u vašem životu, postoje trenuci koji su manje dragi, za koje bismo voljeli da je naše životno iskustvo siromašnije, ali ne bih ih mijenjao ili zaboravio jer svaki taj tren učinio me je onakvim kakav sam danas – rekao je proslavljeni pjevač.

Podijeli

Pratite nas:
Indira Radić sjetil
Adnan Jakupović će