PočetnaAktuelnoDječak s gitarom s koševa danas bi proslavio 73. rođendan: Sjećanje na Kemala Montena

Dječak s gitarom s koševa danas bi proslavio 73. rođendan: Sjećanje na Kemala Montena

 

Na današnji dan, 17. septembra 1948. godine, u Sarajevu je rođen Kemal Monteno, jedan od najvećih kantautora s prostora bivše Jugoslavije.

Njegov otac Osvaldo Monteno bio je italijanski vojnik koji se nakon Drugog svjetskog rata zaposlio u Sarajevu, gdje je upoznao Kemalovu majku Bahriju i zbog te ljubavi odlučio ostati u Jugoslaviji.

Fudbal je bio velika Kemina ljubav. Kao dječak, sanjao je samo jedno – da postane najbolji fudbaler na svijetu, ali umjesto da u dresu Sarajeva zamijeni legendarnog Asima Ferhatovića, muzički talenat i loše ocjene u školi presudili su da kopačke okači o klin, a život posveti muzici.

-Moji otac i majka su radili u FK Sarajevo. Majka je prala dresove, a stari je bio oružar, izdavao je kopačke i lopte. Mi smo i bukvalno živjeli u stadionu. Pored svlačionica je bio jedan stančić koji je moj otac dobio i moje dječačko dvorište bio je čuveni stadion Koševo – izjavio je Kemo svojevremeno.

Svoju bogatu muzičku karijeru počeo je 1967. godine nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” s pjesmom “Lidija” koja je osvojila prvu nagradu.

Neke od najpoznatijih pjesama poput “Dušo moja”, “Jedne noći u decembru”, “Šta sam skrivio” i “Sinoć nisi bila tu” napisao je na kutijama cigareta dok je služio vojsku.

Autor je jedne od najizvođenijih patriotskih pjesama “Zemljo moja”. Ismeta Dervoz izjavila je jednom prilikom kako je “Zemljo moja” bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije, i da je često puštana na zvaničnim prijemima koje je Tito organizovao.

Kada se pakao devedesetih sručio na Sarajevo, Kemo nije pisao pjesme, ali je otpjevao “Pismo prijatelju”, pjesmu autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića koju je sarajevska raja, navikla na granate tokom opsade, preimenovala u “Da ti roknu samo dvije”.

Spot za “Pismo prijatelju” snimljen je 1992. godine ispred FIS-a, popularnog sastajališta mnogih Sarajlija tog vremena.

Legendarnim hitom “Bacila je sve niz rijeku” kojeg je napisao za “Indexe” ostat će zlatnim slovima upisan u historiju sarajevske pop-rock škole.

Komponujući na stihove svog prijatelja Alije Hafizovića Hafa, stvorio je pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja” koja je postala svojevrsna himna Sarajeva i njegova lična posveta rodnom gradu.

Preminuo je 21. januara 2015. godine u Zagrebu. Komemoraciji u Sarajevu prisustvovali su brojni muzičari iz BiH i regije, a na posljednji počinak ispraćen je uz stihove pjesme “Sarajevo, ljubavi moja”.

Ostat će upamćen kao pjesnik ljubavi s mediteranskim šmekom i bosanskom dušom kojom je oplemenjivao svoje pjesme.

Novosadski kantautor Đorđe Balašević posvetio mu je pjesmu “Duet”.

-K’o silueta s broševa, dečak s gitarom, s Koševa, u pesme je odlutao – stihovi su pjesme kojom se legendarni Balašević oprostio od Keme.

Pratite nas:
Jasna Gospić poruč
Marina Tucaković je