PočetnaAktuelnoDržavo, stidi se: Bosanci u Švedskoj sakupljaju pomoć za Josipa Pejakovića

Državo, stidi se: Bosanci u Švedskoj sakupljaju pomoć za Josipa Pejakovića

Švedski Radio Geteborg prenio je apel Facebook grupe “20 kruna za čovjeka” da se Bosanci i Hercegovci s adresom u toj skandinavskoj zemlji odozovu za pomoć Josipu Pejakoviću, doajenu bh. glumišta, koji je već duže vrijeme teško bolestan.

Prema informacijama koje su podijelili članovi te grupe, ali i Facebook stranica Radio Gbg, Pejaković je trenutno na liječenju u Njemačkoj, a u srijedu bi trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu.

– Josip je trenutno u bolnici u Njemačkoj, gdje čeka operaciju koja će mu spasiti nogu od amputacije. Socijalno osiguranje koje ima u BiH, nije mu odobrilo plaćanje troškova ove operacije – navedeno je u apelu.

Operacija košta 35.000 eura, a do sada je sakupljeno 15.000. Prema informacijama s Facebook stranica koje prikupljaju pomoć, akcija će trajati do 31. januara, a operaciju će izvršiti čuveni hirurg Milomir Ninković, Sarajlija koji živi i radi u Minhenu.

Podsjećamo, Pejaković se prvo liječio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a sredinom prošle godine, na svoju inicijativu, napustio je KCUS i nastavio liječenje u Zagrebu.

Pokušali smo jučer kontaktirati Pejakovića i njegovu suprugu Vesnu Mašić kako bismo dobili više informacija o njegovom zdravstvenom stanju, ali su bili nedostupni.

Prema ranije objavljenim informacijama, Pejaković je imao složenu operaciju na abdomenu, što je prouzrokovalo niz drugih problema u vezi sa srcem.

Mnogi bh. građani u dijaspori, ne samo u Švedskoj, jučer su se na ovim stranicama raspitivali na koji način i oni mogu pomoći Pejakoviću. Brojni su i komentari u kojima je izražena ogorčenost što Bosanci i Hercegovci moraju novac za liječenje sakupljati na ovaj način.

– Pa, državo, dokle ćete srozavati ljudski rod? Dokle ćete ignorirati one kojima je vaša pomoć prijeko potrebna? Sramota! Zar čovjeku koji je toliko dao BiH, treba na ovaj način sakupljati pare? Naravno, učinit ćemo to, ali je to jad i bijeda – jedan je od komentara na vijest o akciji za pomoć Pejakoviću.

Pratite nas:
Nikolina Kovač i Sa
Egzotični odmor Sla