PočetnaDijasporaDžemat Regensburg ne zaboravlja historiju i tradiciju Bosne i Hercegovine: Ovako se slavio Dan nezavisnosti

Džemat Regensburg ne zaboravlja historiju i tradiciju Bosne i Hercegovine: Ovako se slavio Dan nezavisnosti

U njemačkom gradu Regensburg, u organizaciji tamošnjeg džemata, održana je Centralna svečana proslave 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Džemat Regensburg postoji već dvadeset godina i jedan je od džemata u Njemačkoj koji je prošao kroz razna iskušenja, ali koja je opet uspio da slogom, aktivnim radom, voljom i upornošću džematlija prebrodi.

A, da je njihov rad isplativ, da se na kraju pokazalo da se samo zajedničkim radom može postići dosta toga, uvjerili su se na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH, kada je na stotine posjetilaca prisustvovalo toj značajnoj večeri, a još toliko njih je ostalo vani jer kapacitet dvorane nije dozovljavao da se prekorači broj posjetilaca.

Od samog postojanja pa do današnjeg dana kao predsjednici u ovom istaknutom džematu mijenjali su se Mersad Selimbegović, Enes Salihović i aktuelni predsjednik Amel Aganović.

Aktuelni podpredsjednik je Mersad Selimbegović, koji je inače i trener  fudbalskog kluba SSV Jahn Regensburg, sekretar je Muamer Aganović, blagajnik Mustafa Ciso, a veliki udio u rad džemata daje i imam Haris efendija Brzika.

Ovaj džemat osnovao je i vlastitu folklornu sekciju, a sami rad folklorne sekcije i okupljanje djece izazavo je veliko interesovanje  starijih džematlija.

-Kroz ovaj džemat i radom ovog džemata mi se trudimo da nikada ne zaboravimo narodne običaje i kulturnu baštinu naše nam jedine države Bosne i Hercegovine. Kroz rad foklorne sekcije okupljamo omladinu koja je rođena u Njemačkoj, a rad sa njima koristimo da ne zaborave njihovo prijeklo, da ne zaborave odakle dolaze njihovi roditelji, te da njeguju ljubav prema Bosni i Hercegovini – riječi su predsjednika džemata Amela Aganovića.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela programa za muzički dio bio je zadužen mladi i popularni Benjamin Kličić.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Rahmetli Ekrema svi
Dževad Halebić iz