PočetnaAktuelnoDževad Karahasan, dobitnik Geteove nagrade: Radim na novom romanu ‘Uvod u lebdenje’

Dževad Karahasan, dobitnik Geteove nagrade: Radim na novom romanu ‘Uvod u lebdenje’

Mada je nakon preuzimanja Geteove nagrade u Frankfurtu imao još nekih neodložnih i dogovorenih  obaveza, istaknuti bh. pisac Dževad Karahasan našao je vremena da kratko prokomentariše nagradu , kako se osjećao nakon saznanja da ju je dobio i otkrio nam njegove daljnje planove.

-Mislim da je ovog dana moje uzbuđenje sasvim razumljivo. Bili ste svjedok, koliko je dobrih riječi, koliko je dobrih misli ovdje rečeno, ali ne samo o meni već i o kulturi koju ja predstavljam i koja je mene oblikovala. Znate, ne može se to riječima opisati kada dobijete nagradu u ime jednog od vaših najvažnijih učitelja. To je iskustvo koje je jedinstveno,koje se samo jednom u životu može steći,može imati. Ja sam ga imao i zahvalan sam sudbini za to.

Da li Vas je nagrada obradovala?

-Jeste, kako iznenadila isto tako i veoma, veoma obradovala. Gospođa Ina iz Frankfurta mi je to javila i to baš u vrijeme izolacije, u vrijeme korona pandemije. Znate li šta znači, kada usred jednog takvog belaja dobijete jednu takvu vijest,to je onda nešto zaista, zaista veliko.

Ko Vam je prvi od Vaših kolega književnika čestitao na nagradi?

-Bilo ih je zaista mnogo i moram se ovako javno pohvaliti. Svi ti pozivi i sve te čestitke su mi zaista mnogo značili. Još jednom im se od srca zahvaljujem.

Šta radite trenutno?

-Trenutno radim na mome novom romanu koji će se ako Bog dragi da zvati „Uvod u lebdenje“.

Da li po Vama BiH ima književne nasljednike?

-Ma, kako da nema. Ja bih svakog zamolio da pročita Asmira Kujovića, pa će te vidjeti da BiH ima fantastičnu književnu budućnost.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Tanja Savić dočeka
BKC Bosna iz Frankfu