PočetnaMuzikaElvira Rahić: Volim prirodno da starim i radujem se svakoj bori

Elvira Rahić: Volim prirodno da starim i radujem se svakoj bori

Za nju kažu da nikada bolje nije izgledala, a uz nenametljivu promjenu imidža i stylinga, te fenomenalan glas, nećemo pogriješiti dodijelimo joj titulu prve dame bh. estrade. Očekivano, Elvira je zablistala i na Ilidžanskon festivalu, na koji je došla u elegantnoj plavoj haljini (dok je 90 posto njenih koleginica došlo u crnoj), pa je i na taj način još jednom pomjerila  granice vlastitog stila i pokazala da žena može zablistati u  drugim bojama

Autor: Redakcija

 – Nekada davno dolazila bih na Ilidžu u šetnju i tada bih obavezno sebe zamišljala na sceni Ilidžanskog festivala. Željela sam biti na toj sceni, a kad čovjek nešto jarko i svim srcem želi, onda mu se san i ispuni. Zato uvijek kažem da treba vjerovati i slijediti svoje snove, a oni će se kad-tad ispuniti – kazala nam je Elvira na početku iskrenog i otvorenog razgovora.

Ne radim što moram, nego što to volim. S druge strane opet imam dovoljno posla, a ono što mi trenutno treba su dobre i kvalitetne pjesme

Imate izgrađenu karijeru. No, Festivali su Vam i dalje veoma bitni iako niste debitant?

– Festivali svakom pjevaču, pa tako i meni mnogo znače. Tako sam jedne  godine pobijedila na Vogošćanskom festivalu, pa iste godine dobijala priznanja i na festivalima u Hrvatskoj. Festivali su obilježili dobar dio moje  karijere. Nakon svega toga rekla sam sebi da je dosta, jer sam dobila sve što se moglo osvojiti na festivalima, i da je vrijeme da se povučem. A na Ilidžanskom festivalu već nekoliko godina zaredom nastupam samo u revijalnom dijelu.

Ove godine izveli ste pjesmu legendarne Silvane Armenulić. Bila bi ponosna na Vas….

– Trudila sam se zaista da sve bude u skladu ,a osim toga, mislim i da mi je mjesto među velikanima estradne scene koji su tu večer nastupali u revijalnom dijelu festivala.

Plašite li se da će neko pogrešno protumačiti ovo što ste rekli, da Vam je mjesto među velikanima?

– Pa, mogu samo zlobne duše, jer pozivom da učestvujem na ovoj večeri sve je već rečeno. Tu su bili velikani muzičke scene i bilo mi je zadovoljstvo biti rame uz rame sa Hankom Paldum, Enesom Begovićem, Asimom Brkanom, Osmanom Hadžićem,Lepom Lukić…

Ko je, po Vama, velikan bh. muzičke scene?

– Jedna i jedina Hanka Paldum. I to zaista  govorim iz srca i duše. Kada sam dolazila i šetala i zamišljala sebe nekad davno na ilidžanskoj sceni, zamišljala bih se da sam poput Hanke.  Tada sam bila  još dijete i ovim putem ne bih željela povrijediti njene godine, jer ona već dugo uspješno egzistira na sceni. Po pjevanju, po glasovnim mogućnostima, po poštovanju, Hanka je jedna kompletna ličnost. Za nju, zaista, iskreno i s poštovanjem treba reći da je velikan.

Prije nekoliko godina u novinama se pisalo o sukobu između Vas dvije?

– To najviše vi novinari pišete,…,(smijeh). Ne moramo nekoga da volimo, ali moramo i trebamo da poštujemo osobu ili osobe kao što je Hanka Paldum zbog staža, godina, uspješnog rada i kvaliteta koji posjeduje. Ona je također osoba koja nije sujetna i koja uvijek želi pomoći mladim pjevačima. To očemu govorite bio je marketinški trik, ali ni ja ni ona nismo bile za to. Ako bih na takav način gradila karijeru, onda bih se kačila za nekog mlađeg, a ne za fenomenalnu Hanku Paldum. Suviše je poštujem da bih nešto ružno rekla o njoj.

Nikada niste gradili karijeru na račun drugih i raznih ogovaranja, skandala?

– Imam divan i ispunjen život. Zadovoljna sam sobom i takvo nešto mi nije potrebno.  Radim samo onoliko koliko ja hoću i želim. Ne radim što moram, nego što to volim. S druge strane opet imam dovoljno posla, a ono što mi trenutno treba su dobre i kvalitetne pjesme. Tuče, podmetanja, ogovaranja, haljina ovakva ili onakva, ma koga to interesuje?  Ovu haljinu koju sam nosila na Ilidžanskom festivalu sutra će svi zaboraviti, ali će se pamtiti nastup.

Ni godine Vam ništa ne mogu. Jeste li ikada radili estetske zahvate?

– Samo sam sretna i zaljubljena u svog supruga, imam divnu porodicu, sina koji je moj život. Svaka osoba koja je unutar sebe zadovoljna, sretna i ispunjena, sjaji posebnim sjajem, a to se vidi i na licu i na svakom dijelu tijela. Ne okrećem ni od koga glavu, a niti bilo ko od mene. A estetski zahvati? U redu je i to ako neko ima potrebu da popravi nedostatke. Ali ja volim da starim prirodnim putem i radujem se svakoj bori. To je znak da živim. Ne volim pumpanje usana, grudi, korigovanje kukova. Možda samo malo zategnem obrve,…,(smijeh).

Koliko trošite na odjeću, styling?

– Kod mene je sve umjereno. Trudim se da sve bude u skladu sa mojim tijelom i izgledom. Počela sam više trenirati i više sam se posvetila zdravom načinu života, kako po pitanju treninga, tako i ishrane.

Je li Vaš sin svjestan da ste javna ličnost, da ste popularni?

– Ne, zaista nije. Niti ja to dozvoljavam. Jednostavno, u kući želim biti mama. Sa sinom idem u grad u patikama, sportski obučena. Želim biti samo njegova mama i da me on jedino tako doživljava. Suprugu sam također rekla čim sam se udala  za njega, da sam mu samo supruga Elvira, a ne ona Elvira sa scene. Scena je samo moj posao.

Jedna ste od rijetkih estradnih umjetnica iz BiH koja nije otišla u Srbiju da gradi karijeru?

– Ne putujem ne radim i ne trošim svoje glasne žice da bih nekome poslije taj novac, koji sam zaradila, dala. Ne dolazi u obzir. Valjda sam, nakon toliko godina na estradi, zaslužila da budem na televiziji bez plaćanja. Prisutna sam ja i na DM-u, Grandu, Pinku, ali odem sa svojim prijateljima. Moje prve pjesme je radio Željko Mitrović, vlasnik Pinka. Ne želim nešto glumiti, ali sam zaslužila da me pozovu bez nekih novčanih davanja, a oni da me ispoštuju kao Elviru Rahić. Pjevam i u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj,a li moj centar svega je BiH, Sarajevo. Ne mogu nikada zaboraviti da je po mom dolasku iz Makedonije, BiH širom raširila njene ruke i primila me otvorenog i iskrenog srca. Sve moje je u BiH.

Mnogi se stide svojih prvih snimaka, ali Vi ne?

  • A, zbog čega da se stidim? Pa, ja sam 13. rođendan dočekala u studiju kada sam snimala prvu ploču: „Zvao si me Ela, Elica“. Ta ploča je „kriva“ za sve ovo što se desilo poslije.  Sjećam se da mi je tada supruga Željka Mitrovića napravila pitu, a  mi smo imali tortu.

Ceca ili Jelena Kareluša?

– Jelena je veliki showman, gradila je karijeru na mojim pjesmama („Kad ti jednom odem ja“, „Sad znam“), a Ceca je veliki profesionalac i pjevač. Ceca pjeva.

Šerif Konjević ili Šaban Šaulić?

– Opet dva različita svijeta, dva različita pjevača. Volim podjednako da slušam i jednog i drugog. Kad slušam Šerifa Konjevića pomislim da niko nema njegovu dikciju u pjevanju. Šaban je, opet, nešto malo nježniji, sentimentalniji. Sa Šerifom sa snimala i duetske pjesme, pa mi je malo bliži.

Na Vašim nastupima žene su dominantna publika. Je li Vam se ikada desilo da Vam se žena udvarala?

– Ne, zaista nije. Valjda me ne doživaljavaju na taj način da bi mogle da mi se udvaraju.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas:
Jelena Rozga i Stjep
Mile Kitić: Supruga