PočetnaDijasporaElvis Presley: Cijenu slave platio životom

Elvis Presley: Cijenu slave platio životom

Elvis Presley rođen je 8. januara 1935. godine, a na žalost porodice, prijatelja i svih njegovih fanova svijet je napustio 16. augusta 1977. godine.

Već sa 13 godina počinje pjevati na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memfisu. Sa 18 godina je napustio je školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona.

Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, a prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel” , a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje u oko 600 miliona komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom “Voli me nježno”. Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U aprilu 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. avgusta 1977. godine Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine lijekova.

Manje je poznata činjenica da je njegov službeni ljekar nakon njegove smrti, doživotno izgubio dozvolu za rad. Doktori su mu pokušavaju spasiti život, ali nisu uspjeli. Njegova smrt potresla je milione obožavalaca koji su se odmah sjatili u Graceland da Kralju Rock'n'Roll-a odaju posljednju počast.

U dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 sedmica.

Pratite nas:
Roditelji Džejle Ra
Jelena Karleuša če