PočetnaMuzikaFajić Faja, frontmen nove grupe „Dum dum“: Ja sam najbolji primjer da se itekako može živjeti od pop-rock muzike

Fajić Faja, frontmen nove grupe „Dum dum“: Ja sam najbolji primjer da se itekako može živjeti od pop-rock muzike

Grupa Dum Dum je novo muzičko ime na bh. estradi pop-rock muzike. Jasmin Fajić Faja je osnivač grupe, vokal i gitarista. Grupa ima neobično ime, pa smo Jasmina na početku razgovora zamolili da nam to objasni.

-Dum-Dum je u stvari naziv pjesme sada već kultne grupe Ekatarina velika, a sa druge strane je Dum Dum i piće, a koje sam ja lično radio odnosno spravljao tokom mojih sudentskih dana.

Da li grupa ide nekim tragom Ekatarine velike?

-Ta, grupa je nesumnjivo ne samo na meni već i na ostalim članovima benda ostavila taj neki muzički pravac, ali ono što mi sviramo je malo čvršće. Mogli bi se svrstati u neku hardrok priču, već u neki rok sastav sa prostora bivše Jugoslavije.

Kako se grupa finansira jer svirate i propagirate muziku od koje se na ovim prostorima baš ne može dobro živjeti?

-Ljudi uvijek kažu da se od rockenrolla ne može živjeti, ali ja sam očit primjer da se može. Naravno da sa strane ima i drugih projekata, ja sam sarađivao i radio sa Tifom, Reginom, grupom Komuna, sa Anom Rucner, sa Divanhanom sa radio kao gitarista na njihovom prvom albumu, a moj prvi pravi angažman bio je sa grupom Irina VI, a sve je to ostavilo traga na meni. Ja živim od muzike, svira se i u studiju, a grupa „“DUM DUM“ je nastala sasvim slučajno kada sam uradio jednu pjesmu za nekog drugog, ali nikada nije došlo do realizacije saradnje. Da mi ne bi propao novac koji sam uložio u sve to, otišao sam u studio kod Marina Meštrovića snimio pjesmu „Prokleto sami“.

Da kažeš nešto o samoj pjesmi?

-Prokleto sami“ je prije svega ljubavna pjesma sa snažnom porukom i vjerom u ono što smo svi pomalo zaboravili, a to je upravo ljubav. Današnje konzumentsko društvo kakvo smo postali, nas tjera da se bavimo više ambalažom nego sadržajem te nameće površnost i vanjštinu ispred istinskih unutarnjih i univerzalnihi vrijednosti,  a posljedica toga je prije svega otudjenje jednih od drugih. Iako svjesni da umjetnost ,  a naročito jedna pjesma ne može promijeniti svijet, ipak smo se  odlučili da govorimo o ovoj i sličnim temama i ne utapamo se u masu sa nadom da će pjesma kao poruka u boci naći put do slušaoca i makar podstaći na razmišljanje.

Da li bi zbog novca promjenio stil muzike i otišao i klasične naordnjake?

-Ne , bi to nikada uradio. Ja se nisam počeo baviti muzikom da bi postao bogat, već iz nekog mog ličnog zadovoljstva, da bi sebe duhovno nadgradio i nagradio.

I za kraj kako bi ti definisao bend  kojeg si osnovao?

„DUM DUM je band koji ne podliježe trendovima pa su stoga i naši  video uradci vrlo jednostavni , te stavljaju akcent na ono što imamo za reći našom muzikom , sviračkim umijećem i generalno umjetničkim izričajem. Video za pjesmu „Prokleto sami“ potpisuje naš prijatelj Ismir Musić,a treba napomenuti da imao i pjesmu „Katarza“,a veoma brzo završavamo i naš prvi album, akojeg većim dijelom radimo u studiju Muzičke produkcije „Hayat“,a pomaže nam i Meho Rodović klarinetista, aranžer i ton majstor, a veliku podršku imamo i od Amele Karačić.

Bato Šišić

 

 

 

Pratite nas:
Aleksandra Prijović
Menadžer Derviševi