PočetnaAktuelnoFranjo Franjić, prijatelj Kemala Montena: Moj Kemo bi slavio 70. rođendan, sramota je što smo tako brzo zaboravili muzičku legendu

Franjo Franjić, prijatelj Kemala Montena: Moj Kemo bi slavio 70. rođendan, sramota je što smo tako brzo zaboravili muzičku legendu

Kemal Monteno danas (ponedjeljak) bi proslavio 70. rođendan.

Kemo, kako su ga od milja zvali, bio je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor šansonIjer, a svakako je bio i jedan od najboljih na području bivše Jugoslavije.

Imao je bogatu karijeru, a u svijet estrade krenuo je krajem šezdesetih prošlog stoljeća. Preko noći je postao miljenik publike, a u svom je radu nanizao brojne nagrade.

Njegove pjesme ”Sarajevo, ljubavi moja” te ”Zemljo moja” postale su svojevrsne himne.

Kemal je na sebi svojstven način spajao bosansku sevdalinku i talijansku kanconu, a njegove su pjesme uvijek bile pitke i jedinstvene.

Umro je prije tri i po godine, ali svojom je energijom uvijek imao imidž vječnog mladića.

Jedan od rijetkih njegovih kolega i prijatelja koji se sjetio Keme i dana kada je rođen je i Franjo Franjić. Bio je veliki prijatelj s Montenom.

-Dragi moj Monteno danas bi slavio rođendan. Sramota da niko ništa nije objavio od onih koji su trebali, njegovih kolega. Velika sramota. Puno vremena smo proveli družeći se na Kajzerici u Zagrebu. To je najbolja duša koju je Bog podario, koju sam poznavao. Tužan sam da se niko ne sjeća takvih umjetnika i pjevača. Sramota da smo tako brzo zaboravili muzičku legendu. Danas se sve se vrti oko love, a legende idu u zaborav. Pretužno – kazao nam je Franjić, dugogodišnji Kemin prijatelj i pjevač iz Hrvatske koji kaže da mu uvijek emocije prorade i sjećanja na Kemu kada zapjeva ili čuje svoju pjesmu “Vina donesite”.

 

Pratite nas:
Kim Kardashian iznen
Ronaldo dobio crveni