PočetnaAktuelnoGeneralni konzul BiH Lučiano Kaluža: CIK je napravio velike propuste, naši građani u Frankfurtu su izgubili povjerenje u regularne izbore

Generalni konzul BiH Lučiano Kaluža: CIK je napravio velike propuste, naši građani u Frankfurtu su izgubili povjerenje u regularne izbore

Generalni konzul BiH, mladi i perspektivni Lučiano Kaluža zajedno sa njegovim timom, radio je na dobroj promociji, propagandi za predstojeće izbore u BiH, ali na kraju je i sam veoma razočaran onim što se dogodilo i događa. Ne samo on već i veliki broj državljana BiH.

-Po konačnoj odluci CIK-a,  prijavljenih za glasanje u GK bilo je 35 državljana BiH. Međutim, kada je došao birački spisak na njemu je bilo samo 27 glasača, a gdje je tih osam nestalo niko ne zna. Međutim, desila se jedna neobična i veoma čudna stvar a to je da su mnogi koji su se odlučili za glasanja u GK, dobili glasačke listiće da glasaju poštom što je opet veoma čudno i nerazjašnjeno. To je veliki apsurd jer su oni svi u obrascu naglasili, zaokružili da žele da glasaju u prostorijama Generalnog konzulata. Nakon toga uputili smo žalbu Centralnoj izbornoj komisiji, pa čekamo da vidimo šta će biti. Sve to bacilo je jednu sjenu na ove izbore i na ovo glasanje u Frankfurtu, ali bez obzira na to glasačko mjesto u GK bit će na dan glasanja otvoreno i svima koji su se prijavili bit ćemo na raspolaganju. Jako sam nezadovoljan načinom na koji se sve to razvijalo i razvija, međutim CIK je jedan veliki aparat, ali propusti koji se dešavaju nisu smjeli da se dese i nedopustivi su. Neko se zbog toga  mora pozvati na odgovornost  – kazao je Kaluža.

Zbog čega se tako mali broj građana BiH prijavio da glasa  u GK BiH u Frankfurtu?

-Vidite, već postoji sumnja da je broj prijavljenih mnogo veći. Jedan od onih koji je na neki način prevaren od strane CIK-a sam i ja. Ja sam lično  zaokružio da glasam u GK, a dobio sam obrazac da glasam putem pošte, pa šta ima tu više da se kaže. Sve to baca sumnju na cijeli proces, pa i na to da li se zaista tako mali broj prijavio za glasanje u GK u Frankfurtu. Mnogi koji su se odlučili za ovaj vid glasanja jednostavno su po nečijoj volji zaokruženi da glasaju u BiH, da li je CIK zaprimio i obradio njihove prijave ne znam, ali napravljen je ogroman propust, pa samim tim ljudi gube povjerenje u regularne izbore i glasanje. Sada svi oni nemaju mogućnost da nešto promjene jer bez obzira što su zaokružili GK u Frankfurtu trebaju da idu u BiH da glasaju, a mnogi vjerovatno neće ni otići.

Tokom naše posjete Lučianu Kaluži u prostorijama GK BiH u Frankfurtu zatekli smo i dva člana Centralne izborne komisije koji su radili obuku sa članovima biračkog odbora koji će 7. oktobra da izvrše provođenje izbora unutar konzulata. Ispred CIKA-su bili Novak Užičković i Uma Isić.

 

Pratite nas:
Prijetili su da će
Agencija „Zvijezde