PočetnaAktuelnoHalid Muslimović slavi rođendan: Nesuđeni pravnik postao najveća zvijezda bivše Jugoslavije

Halid Muslimović slavi rođendan: Nesuđeni pravnik postao najveća zvijezda bivše Jugoslavije

Halid Muslimović, poznat i pod nadimkom „Plavi čuperak“, je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pjevača pop i folk muzike. Rođen je 21. januara 1961. godine u Prijedoru.

Popularnom Halidu brojni prijatelji danas su i na Facebooku čestitali rođendan. Svakako, ona koja je najviše obradovala popularnog pjevača je čestitka koju mu je upustio njegov nasljednik, sin Enis.

Među prvima je “Plavom čuperku” rođendan lestitala Lejla Schultheiss, njegova velika prijateljica, menadžerica…

U nastavku donosimo njegovu biografiju…

 

 1. godine je završio zanat metalo-strugara i kratko je radio u željezari u Jesenicama, u Sloveniji.

 

 1. godine je završio četvrti stepen u Banjoj Luci, a pet godina kasnije je upisao Koledž za informatiku i menadžment „Janjoš“, odsjek za ekonomiju. Izjavio je da poslije ovog, želi da ima diplomu i pravnog fakulteta. Halid spada u pjevače čiji su albumi imali „svemirske“ tiraže pa ni sam ne zna koliko je puta proglašen za najboljeg pjevača. Dobitnik je Estradne nagrade Jugoslavije koja je bila samo za privilegovane. Smatra da su za uspjeh najvažniji rad i talenat, kao i sposobnost pjevača da sačeka svojih pet minuta i da ih što bolje iskoristi.

 

 1. godine je uz ansambl Bore Višnjičkog izdao prvi album za Diskoton. Na njemu su se našle pjesme: „Oj, jarane, jarane“, „Čuvaj prvu ljubav“, „Ti i ja“, „Zagrli me i radosna budi“, „Amela“, „Za moju tugu nosača nema“, „Ponos ne da da te molim“, „Prođoh tada pored tebe“, „Moj živote, ljubavi i tugo“.

 

 1. godine je za istu kuću objavio drugi album sa numerama: „Znam, za sve sam kriv“, „Ne vraćaj mi prsten“, „Zašto sam ostao sam“, „O, ciganko moja“, „Nekad si moj saputnik bila“, „Stoj, jarane“, „Sad mi vino dušu grije“, „Šta uradi, druže“, „Vrati se“.

 

 1. godine se prvi put pojavio na MESAM-u i izveo je numeru „Znam, za sve sam kriv“. Ona je najavila novi album pod nazivom „Hej, ljubavi, u velikom gradu“ koji osim pomenutog hita, sadrži još devet pjesama: „Da, da, da“, „Idi, moram da ti kažem“, „To nisi ti, to nisam ja“, „Mene je učilo vrijeme“, „Kunem ti se, Jano“, „Anita“, „Nepoznati druže moj“, „Sjeda kosa počela je“, „Hoću s’ tobom da se viđam“.

 

 1. godine je ponovo učestvovao na MESAS-u sa numjerom „Učini bar jedan pogrešan korak“ koja će postati jedan od najvećih hitova u njegovoj karijeri. Sa orkestrom Bore Višnjičkog je snimio veoma uspješan album na kome se, pored spomenute, nalaze i sljedeće numere: „Putuj, putuj, srećo moja“, „Ko li spava pokraj tebe“, „Ti si moja djevojka“, „Želiš mi sreću“, „Tvoje ime kao vino“, „Milena“, „Hej, curo, hej“, „Znam, ne mogu biti tvoj“, „Moj dom“.

 1. godine je uradio album pod nazivom „Piši, piši, jarane“ na kome su, pored naslovne, još devet pjesama: „Samo ti možeš slomiti mi srce“, „Ne, ne idi drugom“, „Mama ne da da te diram“, „Slomljena srca“, „Zbogom ostaj, malena“, „Volio sam te“, „I muškarac plakat’ može“, „Hej, kafano, neću više“, „Rastaju se zaljubljeni“.

 

 1. godine je izašla ploča sa numerama: „Nisam bezobrazan“, „Ključ srca moga“, „Kradljivica srca“, „Oboje smo ostavljeni“, „Hej, jarane, kućo stara“, „Suzana“, „Mladost više doći neće“, „Prva ljubav“, „Idi, druže, laku noć“, „Svako ko nema ljubavi“.

 

 1. godine se na Vogošći predstavio numerom „Ne žali je, druže moj“. Objavio je dva albuma za Jugoton. Naziv prvog je „Ljube mi se tvoje usne“ i na njemu se nalaze pjesme: „Halo, dušo, kako si“, „Nešto me za tebe veže“, „Ostala si sama“, „Takav sam ja“, „Volimo te ja i moja mama“, „Ljube mi se tvoje usne“, „Reci, srećo“, „Nevjero, moja nevjero“, „Zapjevaj mi, brate“, „Noćas točim svoju mladost“. Drugi se sastoji od jedanaest pjesama: „Vrati se dok mladosti ima“, „Ništa od nas biti neće“, „Hej, jarani“, „Plakao bih, plakao“, „Nisi više jaran moj“, „Nemoj tako, hej, sviraču“, „Mala sa Dunava“, „Imaš neku tajnu vezu“, „Od rakije nema bolje žene“, „U malenom gradu“, „Rado bih opet sa tobom“.

 

 1. godine je snimio ploču „Kunem se“ sa još devet numera: „Dođi, srećo moja“, „Pjesma za fajront“, „Suđeno nam nije“, „Ti si vino koje pijem“, „Prva ljubav“, „Lijte, suze bola“, „Moram te vidjeti“, „Slušaj, majko, moju pjesmu“, „Pamtit’ ćemo ovaj grad“.

 

 1. godine je na festivalu Vogošća izveo numeru „Svaka ljubav da se preboljeti“. Počeo je saradnju sa produkcijskom kućom Halix za koju je izdao ploču sa pjesmama: „Izdala me snaga“, „Slušaj, majko, moju pjesmu“, „Đulijeta“, „Znam, za sve sam kriv“, „Ne žali je, druže moj“, „Bolan sam ti, majko“, „Mene je učilo vrijeme“, „Za moju tugu nosača nema“.

 1. godine je snimio album na kome se nalaze numere: „Lije pljusak“ („Ne, ne, ne“), „Malo sam se zaljubio“, „Ne dozvoli“, „Kćeri moja“, „Srce ludo još je voli“, „Sve me tebi vraća“, „Želim da te zaboravim“, „Čerga i ciganka“, „Zaplakala Bosna“, „Šta ćeš mi sada“.

 

 1. godine je uradio ploču sa pjesmama: „Jaro, jarane“, „Stani malo, hej, ljepoto“, „Gdje si, da me vidiš“, „Mala misli da sam lud“, „Ne mogu više, idem spavati“, „Maksuz Selam“, „Sve je ovo prokleto“, „Romana“, „Što si sinu dala moje ime“.

 

 1. godine je izašao album na kojem su numere: „Loša navika“, „Ne plači“, „Tuđino“, „Tražila si sve“, „Reci mi“, „Sve te žene“, „Šanerska“, „Drugom na grudima“, „Prokleti grad“, „Ne stavljaj so na ranu“, „Ne traži da praštam“, „Ljubavna afera“. Sa Enesom Begovićem je snimio album „Asovi sevdaha“ koji sadrži sledeće sevdalinke: „Sedamdeset i dva dana“, „Moj zumbule“, „Zelen lišće“, „Djevojko, điđo moja“, „Moj Prijedore“, „Vozila se po Vrbasu lađa“, „San zaspala“, „U đul bašti“, „Žute dunje“, „Pokraj puta rodila jabuka“.

 1. godine je u izdanju ZAM produkcije izašao album „Bolje svatovi“ sa pjesmama: „Častio bih sve jarane“, „Bolje svatovi nego ratovi“, „Poželjet’ ćeš opet mene“, „Želja si mi samo ti“, „Nemojte ju drugom dati“, „Nije mene, dušo, ubilo“, „Nemoj me tražiti“, „Šank“, „Lažeš sebe“, „Pjesma prijatelju“, 2000. godine je objavio dupli album, jedan za ZAM produkciju, a drugi za Halix. Na njima se nalaze numere: „Do bola“, „Da mi nije ovog svijeta“, „Najbolji u svemu“, „Prijedorčanka“, „Jasmina“, „Bosanski bluz“, „Noć sa tobom“, „Gdje si sada“, „Stranac u svom gradu“, „Pomozi kukavici“, „Kako živiš, sestro“, „Ne možemo dalje“, „Voz bez granica“, „Još ovu noć“, „Bitanga“, „Pozdravi mi jarane“.

 

 1. godine je prešao u Grand produkciju za koju je snimio CD sa pjesmama: „Želiš me“, „Majko, pomozi mi“, „Ne troši suze“, „Nestala si kao dim“, „Jarani“, „Ako, ako“, „Ne tražite“, „Čaša tuge“, „Pitala me kako mi je“.

 

 1. godine je, također, za Grand objavio album na kome se nalaze numere: „Opsesija“, „Svirajte mi, đelem, đelem“, „Prsten moje majke“, „Ona zna“, „Maska anđela“, „Pas bez lanca“, „Moj brate“ (duet sa Zoricom Brunclik), „Srno malena“, „Nema pravde“, „Nisi znala da te volim“.

 

 1. godine je uradio album sa pjesmama: „Bez tebe“, „Greška najmilija“, „Lijepo ti stoje svatovi“, „Kako smo se ljubili“, „Muške suze“, „Nevjesta“, „Pismo“, Rođendanska“, „Praštao sam“, „Prošetaj“.

 1. godine je izašao album „Adrenalin“ na kome su numere: „Idu suze“, „Čaše lomim, one lome mene“, „Sve ću ovo ja da platim“, „Adrenalin“, „Metak ljubavi“, „Moji drugovi“ (sa MC Kinezom), „Lidija“, „Moja si domovina“ (duet sa Mirjanom Boltić), „Sve će jednom zvat’ se lani“, „Mojoj majci“, „Mama ne da“ (duet sa Trik FX-om). Iako je pjevač važio za jednog od najprivlačnijih muškaraca na jugoslovenskoj estradnoj sceni, javnost nije preterano bila upoznata sa njegovim ljubavnim životom.

 

Krajem osamdesetih godina je upoznao atraktivnu pjevačicu u usponu, Adelisu Hodžić, koju je oženio. 1991. godine su dobili sina Enisa, a četiri godine kasnije ćerku Lejlu. Oboje vole muziku, posebno Lejla koja najčešće izvodi pjesme Aleksandre Radović.

 

Enis svira sintisajzer i trenira tenis. Halid ne bi volio da mu se djeca bave ovim poslom, ali poštovat će njihov izbor. Brak sa Adelisom je prošao kroz brojna iskušenja, a najteže je bilo 2007. godine kada ga je napustila i otišla sa kćerkom u rodni Lukavac.

Sin se odmah izjasnio da želi da ostane sa Halidom, dok je Lejla prvo bila sa majkom, a kasnije je prešla kod oca. Adelisi je veliki problem predstavljalo to što u Prijedoru nikoga ne poznaje i što ni sa kim ne može ni kafu da popije. Okolina ju je osuđivala zbog provokativnih slika i spotova, kao i zbog toga što je priznala da je ugradila silikone.

 

 1. godine par se pomirio i Halid je izjavio da im je ljepše nego prije. Osim muzike kojom želi da se bavi još desetak godina, mnogo je uložio u poslovni prostor u Prijedoru u okviru koga se nalazi hotel, producentska kuća, autosaloni, TV studio…

Neostvarena želja Vesne Zmijanac Poznata pjevačica je izjavila da je osamdesetih godina maštala o braku sa Halidom i da mu je posvetila svoj veliki hit „Nevera moja“. Pjevač je ostao tajanstven ne izjašnjavajući se o svojoj vezi sa Vesnom. Rekao je da je tokom rata izgubio milione koje je uložio u fabriku i mašine. Krenuo je sve iz početka i stvorio je produkcijsku kuću „Halix“ i hotel.

 

Često ističe da bi pjevači trebali da brinu o svojoj budućnosti jer se dešavalo da velikani umiru u oskudici.

Pratite nas:
Majka i žena nije z
Ovo je novi spot „