PočetnaAktuelnoHanka Paldum kao kraljica dočekana u Izmiru: Širimo ljubav i mir

Hanka Paldum kao kraljica dočekana u Izmiru: Širimo ljubav i mir

Zamjenik gradonačelnika Općine İzmir Mustafa Özuslu ugostio je bh. umjetnicu Hanku Paldum koja je u grad došla na 15. Balkanski festival narodnog plesa i kulture iz Bosne i Hercegovine.

Hanka Paldum, koja je otpjevala pjesmu koju je otpjevala nakon ispaljene granate na njenu kuću tokom rata u Bosni, dala je emotivne trenutke.

Umjetnica svjetskog glasa Hanka Paldum, koja je učestvovala  na 15. Balkanskom festivalu narodnog plesa i kulture u organizaciji Gradske općine Izmir, posjetila je zamjenika gradonačelnika Izmirske općine Mustafu Özuslua u svom uredu.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Općine Karsiyaka Atilla Baysak, sin pokojnog Kemala Baysaka, simbol odnosa Bosne i Hercegovine i Turske, predsjednik Svjetske unije useljenika Bosne i Hercegovine Hasan Şehovic i umjetnik Cenk Bosnalı.

Tokom posjete, zamjenik predsjedavajućeg Mustafa Özuslu održao je govor naglašavajući važnost umjetnosti, dok je Hanka Paldum govorila o sjećanju koje je imala za vrijeme rata u Bosni.

Kazavši da su prihvatili muziku i umjetnost u teškim vremenima, Paldum je otpjevala i pjesmu koju je otpjevala nakon topovskog metka u njegovu kuću. Susret je bio poprište emotivnih trenutaka.

“Umjetnost je mir”

Zamjenik predsjednika Özuslu rekao je: „Umjetnost je zapravo jedan od najvažnijih dijelova kulture. Umjetnost mijenja život. Umjetnik je također osoba koja mijenja svijet i život. Umjetnički predmeti. Umjetnost je oprečna. Umjetnost je također mir. Mi smo ljudi koji poznaju patnje Bosne i Hercegovine. Zato je lijepo vidjeti vas ovdje. Šaljemo pozdrave narodima koji žive na Balkanu, posebno našoj braći u Bosni i Hercegovini. ”

Sjećanje na rat dalo je emotivne trenutke

Hanka Paldum je također rekla: „Širimo ljubav i mir, ali u određenom smislu, mi smo protivnici. Muzika nam je puno pomogla, osobito u ratu. Sjećam se dobro, topovsko zrno je palo u moju kuću. Svuda je bilo dima. Stajala sam pred vratima kuće, držeći metlu u ruci. Počela sam pjevati i u isto vrijeme su mi navrle suze. “Muzika daje snagu za proteste, za otpor”, kazala je.

Pratite nas:
Navršavaju se četi
Silvana je nakon tra