PočetnaAktuelnoImali smo milione eura, propala je izgradnja dvije bolnice, čak su sultani i šeici odustali: Dalibor Jurkić o humanitarnim akcijama, ekonomiji, radu u Gvineji

Imali smo milione eura, propala je izgradnja dvije bolnice, čak su sultani i šeici odustali: Dalibor Jurkić o humanitarnim akcijama, ekonomiji, radu u Gvineji

Dalibor Jurkić rođen je u Livnu, a životni putevi vodili su ga na razne strane svijeta.

Svojevremeno je  bio poznati pjevač, pa fotomodel i maneken. Šetao je svjetskim modnim pistama, a kada je sve to ostavio okrenuo se ekonomiji, biznisu, humanitarnim akcijama.

Prije nekoliko mjeseci dobio je zvanje počasnog konzula Gvineje. Zvanično je to potvrđeno i od predsjedništva BiH kao i od Ministarstva inostrannih poslova BiH. Godinama je bio logistička podrška Stipi Mesiću,a sa kojim je prošao skoro cijeli svijet.

-Mnogo sam se kretao po Africi,a posebno sam bio u Gvineji, Beninu, Togu,Nigeriji,Keniji,Obali Bjelokosti. Moja velika želja je bila da pomognem tom siromašnom narodu, a ja  to mogu. Tim zemljama sam pomagao da brže i efikasnije stupe u kontakt sa evropskim i svjetskim biznismenima, a u posljednje vrijeme angažirao sam se  na slanju medicinske pomoći toj zemlji. Gvineja je jako bogata sa zlatom, Evropa je zainteresirana za tu zemlju. Nedavno sam organizirao jedan konvoj opreme za operacione sale, u vrijednosti od 500.000 eura“.

Kako je došlo do toga da postanete počasni konzul Gvineje?

-Veleposlanik Gvineje u Berlinu Siradiou Diallo, predložio je da budem njihov počasni konzul u BiH. Napisao je diplomatske note i poslao ih u Sarajevo u Ministarstvo inostranih poslova. Ja sam to sa zadovoljstvom prihvatio, ali uz samo jedan uslov da konzulat bude u mom rodnom Livnu. Kada su me sve tajne službe pododbro ispitale, prekontrolisale, kada se dokazalo da nemam ni jednu mrlju u životu, dobio sam i diplomatski imunitet. Namjera je da se uskoro u Sarajevu otvori ambasada Republike Gvineje. Ja sam Bosanac, moja domovina je BiH i ja želim da se sve odvija u toj zemlji?

I BiH je potrebna medicinska oprema. Zašto je niste plasirali u Vašu domovinu?

-Godinama sam pokušavao dosta toga da uradim za BiH, najpoznatije i najpriznatije doktore iz Švicarske sam dovodio, u Livno i Duvno, htjeli su da otvaraju dvije bolnice, milione eura su htjeli da ulože, ali nakon više od mjesec dana uzaludnog sređivanja papirologije od toga smo odustali. Čak smo imali intezivne razgovore sa predstvanicima tamošnjeg kantona, ali na kraju nije bilo ništa. Dovodio sam sultane i šeike koji su htjeli praviti igrališta za golf, ali nažalost opet ništa. Valjda će se situacija malo promjeniti kada se otvori to konzularno predstavništvo Gvineji.

Obzirom da mnogo putujete, mnogo radite, da li ste uopšte sa porodicom?

-Sve ste u pravu. Moja porodica najviše trpi zbog toga, a često me pitaju, kada ću konačno da stanem. Otvaranjem konzularnog predstavništva Republike Gvineje u Livnu je idealna prilika da se smirim. Moja supruga je iz Usore, zavoljela je Livno i bit će nam sigurno lijepo. Krajem augusta ili početkom septembra bit će otvoreno to konzularno predstavništvo pa ću se i ja malo smiriti. Pokušat ću malo više da ulažem u Livno. Ovdje nije u pitanju samo Gvineja, već i ljudi koji investiraju u nju, a to su Kinezi, Englezi, Nijemci, Francuzi…“.

Možda će te sada imati više sreće po pitanju saradnje i sređivanju papirologije za nove projekte u BiH?

-Ja se iskreno nadam i vjerujem u to, da dovedemo malo više stranaca koji će ulagati, kako bi se ojačala privreda, ekonomije i zadržala mladost. Ja sam uporan i nikada ne stojim niti se predajem. Moj dobar prijatelj Rade Šerbedžija mi je jednom prilikom rekao: “ Moj dobri Dalibore, naredni film koji ću snimati bit će film o tebi“.

Dalibor Jurkić čest je gost i Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu. Tamo ga uvijek dočekaju sa radošću, a posebno sekretar konzulata Ata. Dalibor radi i za „Ali Babu“, čije evropsko sjedište je u Frankfurtu. Vodi sve poslove oko prodaje nekretnina, povezivanja diplomatskih odnosa, spajanja komunikacija, a neke od naših predstavnika vodio je u Kinu, Japan…

Bato Šišić

 

Please follow and like us:
Pratite nas:
Kemal Malovčić s r