PočetnaAktuelnoIstinite priče u pjesmama! U ovim hitovima koje slušamo su tužne sudbine, neki će vas iznenaditi

Istinite priče u pjesmama! U ovim hitovima koje slušamo su tužne sudbine, neki će vas iznenaditi

Svi znate ove pjesme, ali ne znate da se iza njih kriju teške ljubavne priče.

Tako su istinite priče podstakle su autore tekstova da svu emociju pretoče na papir.

Kako se godinama navodi, ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se djevojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su htjeli da je siluju.

Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu. Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savjest. Nisu željeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija – kako bi obranila svoju čast. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je cijeli slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Čuvena balada je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj djevojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnjela, a dijete nisu planirali.

Djevojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života. Navodno je decenijama poslije Popović uočio tu djevojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pjesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Pjevač je otpjevao ove stihove iz saosjećanja prema svom prijatelji koji je volio Tamaru. Naime, njihova veza se prekinula i on je neizmjerno patio za njom. Prema riječima samog pjevača, prava Tamara se prepoznala u pjesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu.

Rok grupa jedan od svojih najvećih hitova posvetila je članu benda Jasenku Houra i njegovoj bivšoj djevojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga sačekati iz vojske.

Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za vjenčanje za koje se ispostavilo da je upravo vjenčanje njegove djevojke, doduše u tom trenutku bivše. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija „te noći kad se udavala“, jer se prema navodima djevojka ubila u trenutku kada je vidjela svog bivšeg momka.

Legendarni Toma Zdravković iza sebe je ostavio mnogobrojne hitove za sva vremena, a jedan takav sigurno je pjesma „Za Ljiljanu“, koju je pokojni Toma posvetio glumici Ljiljani Blagojević.

Ljiljanu je je Zdravković upoznao davne 1982. godine, na snimanju serije „Doktorka na selu“. Toma je za tu seriju radio muziku, imao je čak i epizodnu ulogu, a na setu mu je za oko zapala Ljiljana kojoj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pjesmu. Obećanje je ispunio poslije dvije godine, kada se na njegovoj ploči našao hit „Za Ljiljanu“.

Ljiljana je jednom prilikom potvrdila da je njoj posvećena pjesma, ali i priznala da ju je bilo sramota zbog pjesme jer ju je Toma napisao numeru za nju.

-Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Vjerovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše ‘Za Ljiljanu’ – rekla je ona.

Pratite nas:
Šta je ovo Stanija?
Popustile sve kočni