PočetnaDijasporaIza kulisa smotre folklora u Njemačkoj: Azru Husarkić bez teksta ostavila Jana, Mustafa Omerika kasnio zbog saobraćajnih nesreća

Iza kulisa smotre folklora u Njemačkoj: Azru Husarkić bez teksta ostavila Jana, Mustafa Omerika kasnio zbog saobraćajnih nesreća

Jedino bh. KUD u njemačkom gradu Schwäbisch –  Gmund „Čardak“, oranizirao je tradicionalnu smotru foklora na kojoj su učešće uzele folklorne sekcije „Ljiljan“ iz Minhena, KSV „Amanet“, KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena, „Mladost“ iz Dortmunda,“Zlatni ljiljani“ iz Kelna, KUD „Mladi biseri“, KSf Lenningen,kao i sami domaćini.

Ovoj izuzetno uspješnoj i veoma značajnoj folklorijadi prisustvovao  je generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić.

Generalni konzul Muhić je u svom obraćanju istakao značaj postojanja bh. KUD-ova u dijaspori koji su opet između ostalog zaduženi, a to jako dobro i rade, na očuvanju kulturne baštine BiH i njenog hiljadugodišnjeg postojanja, kao i širenje, čuvanje i poštovanje multietičnosti i multikulturalnosti.

Predsjednica KUD „Čardak“ Envera Jusić zahvalila se svim učesnicma na dolasku, na njihovoj nesebičnoj podršci, a posebno je istakla članove „Čardak-a“ koji su  danima, sedmicama zajedno radili na prippremi ove folklorijade, a koja je okupila oko 600 posjetilaca.

Voditeljica programa je bila Munira Džabija. U muzičkom dijelu programa učestvovali su Azra Husarkić koja je u  ranim poslijepodnevnim satima došla u grad održavanja folklorijade te bila gošća Envere i Merseda Jusića u njihovom domu, a dok je Mustafa Omerika  iako je znao kada je trebao doći, na nastup stigao tek oko 21 sat sa njegova dva muzičara.

Kako je rekao, noć prije pjevao je u Mostaru, a onda su odmah krenuli na put, ali zbog velike gužve, zastoja i nekoliko saobraćajnih nesreća, nisu uspjeli stići na vrijeme.

Ipak, Azra i Mustafa su odlično odradili svoj posao, a te večeri Azra je dobila nekoliko poziva i ponuda za gostovanja u drugim njemačkim gradovima što je sa zadovoljstvom prihvatila, a sve u saradnji sa njenim menadžerom Hilmom Peljtom.

Azra se nakon pauze na jednoj benziskoj pumpi u Njemačkoj kao malo dijete obradovala jednom povelikom plastičnom medvjedu, pa je požellja da se i fotografiše.

Kako nam je rekla uskoro završava fakultet koji joj je na prvom mjestu, pa onda slijedi snimanje novih pjesama.

Po povratku u BiH na aerodromu u Dortmundu Azra se srela i sa popularnom Janom, te su se njih dvije slikale, a Jana je pohvalila njen glas i njenu kulturu ponašanja na estradi.

Bato Šišić

 

Pratite nas:
Tony Cetinski posjet
Evo šta su dvije ž