PočetnaAktuelnoJasminu Muharemoviću sinovi ne dozvoljavaju da se vaksiniše! Volim svoju Bosnu, ali da nisam otišao u Beograd – nikada ne bih uspio

Jasminu Muharemoviću sinovi ne dozvoljavaju da se vaksiniše! Volim svoju Bosnu, ali da nisam otišao u Beograd – nikada ne bih uspio

Iza njega je dosta velikih hitova, bio je velika jugoslovenska zvijezda sa mega hitovima. Tada je u svijet estrade došao iz sela Đemilić klanje kod Tešnja i „pokorio Jugoslaviju“. Riječ je o Jasminu Muharemoviću.

-Svi u Sarajevu mene i mog brata Esada Plavog nazivaju kao bivše pjevače. U Sarajevu za njih postoje samo dva ili tri pjevača,a svi ostali su samo bivši pjevači. To me baš boli,a nikada se niko ne sjeti da nas pozove da gostujemo na TV, da pravimo koncerte…, kao da smo sa neke druge planete. A, iza nas je mnoštvo hitova i to regionalnih hitovi,a što neki današnji pjevači iz Sarajeva koji se veličaju, nikada neće postići“- ovim riječima započeo je Jasmin Muharemović.

Kako si preživio svjetsku pandemiju?

-Niko od nas je još nije preživio jer ja mislim da teška vremena tek dolaze za sve nas. Imao sam taj neki blagi oblik korone, a nisam se još vakcinisao. Imam dva sina i oni mi to ne dozvoljavaju. Virusa ima, a kako se on pojavio niko više ne pominje druge bolesti. Ipak, sa vakcinacijom ću još sačekati. Živim u Beču,to je moj grad,ali kada je bilo totalno zatvaranje bio sam u Bosni gdje sam mnogo šetao. Malo sam i pjevao jer ako pjevač godinu dana ne pjeva onda gubi i boju glasa i dosta toga,a to je baš opasno. Ja imam austrijski pasoš, to je moja zemlja po življenju,a po porijeklu je Bosna bila i ostat će.

 

Bio si jedan od najpopularnijih pjevača nekadašnje Jugoslavije iz BiH. Da li si iz toga vremena mogao da uštediš dosta novca, da danas živiš bezbrižno?“.

-Ja ću da te ispravim i da kažem, da nisam bio jedan od najpopularnijih, već jedini popularan iz BiH. To razbijanje jugoslovenske estrade preko noći nije bilo jednostavno i lahko,a meni je to pošlo za rukom. Radio sam svugdje gdje su me zvali, nisam birao ni gradove ni mjesta,a to se na kraju i isplatilo. Bio je to ispravan put, a to se odrazilo i na zaradu,a koja mi je danas dobrodošla i spasila me neimaštine“.

Da li bi uspio da nisi otišao u Beograd?

-Da se ne lažemo, naravno da ne bi. Niti bi imao takvu popularnost niti radio toliko. Ja volim moju Bosnu, moj narod,ali kada je posao u pitanju treba biti iskren. Prije odlaska za Beograd ja sam dolazio u Sarajevo, razgovarao sa Omerom Pobrićem, ali nije bilo nafake da sa njim sarađujem. Onda sam otišao u Požarevac i moja meta bio je Novica Urošević. Bilo je teško doći do njega. Trebalo mi je šest mjeseci da sjednem sa njim za stol. Došao je u kafanu gdje uvijek dolazi i bilo je teško pjevati pred njim. Mitar Mirić je u svemu tome odigrao presudnu ulogu. Novica i on bili su kumovi i njemu je Mitar ovako rekao:“Kume ovaj mali ti je muška Dragana Mirkovića, ti sada vidi“. Tako da sam i dan danas zahvalan Mitru Miriću“.

Tada nije bilo zlobe kao sada među pjevačima, eto tebi je pomogao jedan veliki Mitar Mirić. Kako gledaš na današnja dešavanja na estradi’

„Pa u zadnjih 20 godina Bosna nije iznjedrila ni jednog velikog pjevača, sa vrhunskim glasovnim mogućnostima. Da nije ovih starijih pjevača, BiH ne bi imala dobrog pjevača. Pjevanje je umjetnost i to treba znati. Što  bi pokojni Novica rekao, kada te narod proguta,onda te teško izbacuje iz sebe“.

Ko je ulagao u tebe svojevremeno?

-Novica Urošević i Diskos. Sve moje snimljene ploče mene su tada koštale samo jedan lijep ručak, i to kada bi sve bilo završeno. Ali, za to se znalo da će se sve prodati preko 200 hiljada primjeraka. Prva ploča je išla u reklamne svrhe, a od druge ploče koja se prodala u 370.000 primjeraka kupio sma stan u Beogradu“.

Da li još uvijek imaš tu nekretninu u Beogradu?

-Da imam, i taj stan sam izdao nekim Rusima prije dvije godine“.

Da li ti nedostaje ta enormna popularnost koju si nekada imao?

-Slagao bih kada bi rekao ne. Imao sam dosta tih nekih privilegija,ali sad se opet narodnjaci vraćaju na velika vrata. Naredne godine bit će 35 godina mog estradnog rada ,a iza mene je ostalo dosta velikih hitova“.

Da li ti je danas krivo što te BiH nije ispoštovala kao velikog estradnog radnika?

-Ja nemam prava da se ljutim na moju zemlju. Moja BiH ima mnogo većih problema od Jasmina Muharemovića i naša BiH će biti jednog dana vrhunska zemlja. Propusta ima, i to me na neki način boli. Ima tu ljudi koji su zaslužili da dobiju i neka priznanja. Ali, mi smo čudan narod, sve što je tuđe to im je slađe“.

Tokom karijere bio si veliki miljenik žena?

-Nisu mene tada i u to vrijeme žene zvale „narodnjački Zdravko Čolić“. Kada danas vidim te neke moje slike , kada sam imao dvadesetak godina i više, zaista sam bio kao Zdravko Čolić. Svjestan sam bio da žensku populaciju gađaš i pjesmom i fizionomijom“.

Da li se plašio da neka od tih mnogobrojnih djevojaka ne ostane u drugom stanju?

-Pa i po tom pitanju bio sam profesionalac. Čuvao sam se, pazio, jer bi greškom pokvario svoj život, uništio karijeru, brak djecu. Danas imam moja dva sina, moja dva oka u glavi. Nisam pobudalio u svoj toj euforiji popularnosti. Ispunio sam svoj život i sa sigurnošću mogu da kažem da nemam ni jedno vanbračno dijete“.

Bato  Šišić

 

 

 

 

Pratite nas:
Halid Muslimović je
Sarajlija i reper Sa