PočetnaAktuelnoJedan od poznatijih pjevača bivše Jugoslavije susreo se sa Johnny Deepom: Sjećate li se pjesme ‘Ne diraj mi jorgovane’

Jedan od poznatijih pjevača bivše Jugoslavije susreo se sa Johnny Deepom: Sjećate li se pjesme ‘Ne diraj mi jorgovane’

Livnjanin Dalibor Jurkić već dugi niz godina živi u Njemačkoj, tačnije u blizini Frankfurta.

U bivšoj Jugoslaviji bio je jedan od poznatijih pjevača,a njegova pjesma „Ne diraj mi jorgovane“ postala je evergrin i dosada je na desetine puta ponovno snimana od strane raznih izvođača,a autor pjesme bio je poznati kompozitor  Đorđe Novković.

Jedno vrijeme se u Njemačkoj i Švicarskoj uspješno  bavio i modelingom i modnom pistom promovirao odjeću poznatih svjetskih brendova. Danas Jurkić vodi jedan sasvim drugi život, postao je počasni konzul Gvineje,ali mi ćemo ipak pričati o estradi.

-Prvu ploču sam snimio 1982. godine u studiju kod Senada Galijaševića, a na ploči je radio i tadašnji basista grupe Vatreni Poljubac, Sanjin Karić. Sa Senadom sam i danas u kontaktu. Poslije toga izdao sam ploču „Hej jeseni“ koja je rađena u saradnji sa Zrinkom Tutićem i Đorđem Novkovićem. Onda sam otišao vani,a tu mi je Senad pomogao. Osamdesetih godina bio sam uspješan fotomodel i maneken i jadan jedini od naših ljudi koji je u to vrijeme po tom pitanju uspio vani. Dugo sam živjeo u Švicarskoj u San Galenu, potom je opet uslijedila ploča,a tekstove mi je pisao Mišo Zekić iz grupe Armija B, koja je sarađivala sa Bebekom. Na toj ploči kao počasni muzičar bio je gitarista slavne grupe „Scorpions“ Klaus,a snimali smo je u Austriji. Kada je započeo rat često sam boravio kod Hare Samardžića u Švicarskoj u njegovim diskotekama, a obzirom da sam ja tu u blizini imao kuću kod mene su često boravili pjevači od Zdravka Čolića pa nadalje“.

I tada je sve to prekinula saobraćajna nesreća?

-Da, baš tako. Kada sam izdao tu zadnju ploču „Sam kao svemir“,na njoj je bila pjesma „Borit ću se i ja sam zdrav“. Kao da sam naslutio tu nesreću,oporavak je trajao dugo i tu je bio kraj i pjevačke i modne karijere“.

Danas mnogi ne znaju da si ti prvi snimio sada već legendarnu pjesmu „Ne diraj mi jorgovane“?

-Da, tako je. Ali kada se  na Youtube ukuca ta pjesma, najprije izađe moj original iz osamdesetih godina, pa tek onda sve druge obrade. Ja od toga nemam ništa više,ali ni oni koji su je presnimili. Više od pedeset izvođača su tu pjesmu snimili. Moj pokojni Kemal Monteno je baš volio tu moju pjesmu, kada bi se privatno družili uvijek je tražio da mu je pjevam“.

Da li si definitivno odsutao od pjesme?

-Od pjevanja da, ali prema riječima mnogih pišem odlične tekstove za pjesme. Poznati muzičar i kompozitor Miroslav Drljača Rus, me često zove,, traži tekstove. Dosta sam povezan i sa glumcima, imam neke druge vizije u životu, pjesma je sada moja prošlost bilo je lijepo dok je trajalo“.

Povezao si poznatog hrvatskog i splitskog pjevača Sinišu Vuco i Halida Bešlića?

-Prije nekoliko mjeseci me zvao Vuco i zamolio da ga povežem sa Halidom Bešlićem, jer kako mi je tada rekao, ima jednu dobru pjesmu. Halid je odmah pristao, otišao u Split i to su odradili. Onda sam opet nazvao Halida da ga pitam da li je zadovoljan,a on mi je rako da pjesma ubija“.

Dalibor Jurkić nedavno je imao poslovni susret sa poznatim svjestkim glumcem Johnny Deepom,ali o čemu se radi za sada nam nije htjeo otkriti.

Please follow and like us:
Pratite nas:
Mirza Kreštalica, 1
Kemal Malovčić s r