PočetnaAktuelnoKako je crna princeza jugoslavenskog rocka umrla sama, odbačena od svih

Kako je crna princeza jugoslavenskog rocka umrla sama, odbačena od svih

Margita Stefanović Magi bila je klavijaturistica grupe EKV koja je do danas postala jedna od ikona novog vala i rock glazbe bivše Jugoslavije.

S vremenom je stekla titulu “crne princeze” novog vala, a kasnije se njena titula pretvorila i u sudbinu, crnu sudbinu, jer je skončala sama, zaboravljena i odbačena od svih. Posljednje dane života provela je u beogradskom skloništu za beskućnike.

Rođena je kao jedinica, a otac joj je bio kazališni i TV redatelj Slavoljub Stefanović-Ravasi. Završila je glazbenu školu i bila jedna od najtalentiranijih pijanistica na ovim prostorima. Nudili su joj nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju, no ona je to odbila i upisala (te kasnije i završila) arhitekturu. Priča se da je svojom ljepotom i karizmom privlačila pozornost gdje god bi se pojavila.

Međutim, njen život i budućnost mijenja susret s Milanom Mladenovićem 1982. godine u Beogradu. Magi je svojom pojavom i talentom oduševila Mladenovića te joj je odmah ponudio mjesto u bendu koji se najprije zvao Katarina II, a zatim i Ekatarina Velika.

Magi je u to vrijeme radila mnogo toga – skladala je, producirala pa čak i glumila. Bila je jedna od najprisutnijih osoba beogradskog boemsko-kulturnog miljea. Imala je velik utjecaj na glazbu EKV-a te je i danas sinonim za tu grupu.

U EKV-u je bila do 1994. godine, odnosno do raspada i Mladenovićeve smrti, no i nakon toga se nastavila baviti glazbom. Međutim, iako profesionalno veoma uspješna, Margita se borila s privatnim demonima. Borila se s ovisnošću o teškim drogama koja je eskalirala nakon što joj je preminuo otac.

Pokušala se izboriti s vlastitim demonima te spasiti svoj život, no u tom nastojanju je izgubila sve. Prodala je sve što je imala, u nadi da će uspjeti promijeniti svoj način života, no nije uspjela. Pred kraj života preselila se u napuštenu garažu u predgrađu Beograda gdje je živjela osamljena i napuštena od svih.

Ubrzo je postala beskućnica te završila u beogradskom prihvatilištu za beskućnike. Preminula je 18. septembra 2002. godine. Iza nje nije ostalo ništa materijalno, ali je ostalo glazbeno nasljeđe koje nikad neće biti zaboravljeno.

Njezin život i danas izaziva mnogo zanimanja, a mnogi je i dalje pokušavaju shvatiti i objasniti. Dok je neki nazivaju jednom od najvećih umjetnica s ovih prostora, drugi je vide samo kao ovisnicu koja je na kraju uspjela uništiti svoj cijeli život. Novinar Dušan Vesić napisao je i njenu biografiju pod nazivom ”Magi, kao da je bila nekad”.

 

 

Pratite nas:
'Da sam dječak': Em
Jelena Rozga se razg