PočetnaAktuelnoKolumbija oborila svoj rekord u proizvodnji kokaina

Kolumbija oborila svoj rekord u proizvodnji kokaina

Prema najnovijem izvješću koje je objavio UN, Kolumbija nastavlja obarati rekorde kada se radi o proizvodnji kokaina.

Ta zemlja je 2017. godine uzgajala koku, biljku iz čijeg lista se dobiva kokain, na 171.000 hektara zemlje. To znači da je u 2017. godini došlo do povećanja površine na kojoj je uzgajana koka, i to za 25.000 hektara u odnosu na 2016. godinu, prema podacima UN-ovog Ureda za drogu i kriminal.

Proizvodnja veća nego 2016. godine

Isto izvješće javlja da se procjenjuje kako je u Kolumbiji proizvedeno 1379 tona kokaina, što je opet porast u odnosu na 2016. godinu i to za 31 posto.

Sve ovo događa se unatoč mirovnom sporazumu potpisanom 2016. godine s ljevičarskim pobunjenicima. Taj sporazum okončao je građanski rat koji je trajao 52 godine i u kojemu je ubijeno 260.000 ljudi, dok je preko sedam milijuna raseljeno. Sporazum koji ga je okončao uključuje odredbe koje govore o zemljištima seljaka za koje je predviđeno da umjesto koke počnu saditi kavu ili kakao.

Biljku koku obično sade siromašni farmeri, javlja The Guardian, koji dodaje kako je sadnja te biljke igrala važnu ulogu u građanskom ratu.

Predsjednik želi smanjiti proizvodnju

Ministar vanjskih poslova Kolumbije razgovarao je ranije ove godine s državnim tajnikom SAD-a o nastavku smanjenja kultivacije koke i proizvodnje kokaina. Prema podacima SAD-a koji su izneseni na tom sastanku, proizvodnja koke povećala se na 209.000 hektara, što je više nego prema podacima UN-a.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je prošlog tjedna kako se nada da će u sljedeće četiri godine smanjiti sadnju koke na 140.000 hektara.

“Nije lako, ali to je cilj koji smo si zacrtali”, rekao je.

Pratite nas:
Htjela se objesiti k
Tifa ne preza ni od