PočetnaAktuelnoKOMPOZITOR MUAMER KEBIĆ PRIREDIO IZNENAĐENJE FERIU AVDIĆU: Otkrio nam je i jednu tajnu vezanu za Šabana Šaulića

KOMPOZITOR MUAMER KEBIĆ PRIREDIO IZNENAĐENJE FERIU AVDIĆU: Otkrio nam je i jednu tajnu vezanu za Šabana Šaulića

Nedavno smo u Sarajevu prisustvovali susretu popularnog Ferida Avdića i Mahira Paloša.

Njih dvojica i ako žive u istom gradu nisu se vidjeli godinama. Ovom susretu bio je prisutan i Mirsad Ibrić, kao i Muamer Kebić poznati i istaknuti harmonikaš i profesor muzike u jednoj školi u Austriji. Ne znajujući za smrt Ibre Mangafića, Mahir je pitao Ferida kako mu je kompozitor. Kada mu je ovaj rekao da je umro, Mahir je zanijemo.

-Nisam zaista , znao. Baš mi ga je žao“- rekao je Mahir.

Susret sa Mahirom Palošem iskoristili samo za jedan intervju sa njim, a kako nam je rekao, ne pjeva već trideset godina,a isto tako vjerovatno i ima da nije davao nikakave intervjue, jer kako nam je rekao  izbjegava medije. Ali, o tome nešto više u intervju sa ovom muzičkom legendom Sarajeva i BiH.

 Ferida smo pitali šta je radio ovih dana, a on nam je rekao da se priprema za Ilidžanski festival, a na koji je prijavljen ne svojom voljom.

-Za to je „kriv“ Muamer,a meni je izuzetno drago da sam upoznao jednog divnog momka, vrsnog muzičara ii profesionalca. Muamer je je osoba koja ima kućni odgoj, ima manire, visoku profesionalnost i to mi je nedostajalo svih ovih godina moje karijere.Naše druženje je spontano, bez interesa, bez neke hinle, što bi se reklo. Posao teče sponatno, neusiljeno -rekao nam je Ferid.

-Ovo naše druženje je na jedno obostrano zadovoljstvo. Ferid ima jedno ogromno iskustvo  i iskustvo na estradi kojeg ja nemam. S druge strane ja imam tu neku školovanu muzičku podlogu i tako se upotpunjujemo. Ono što me posebno fascinira kod Ferida  je to, što prihvata savjete i nas mlađih – rekao nam je Kebić.

Muamer Kebić, Feridu  je priredio  iznenađenje kada je poslao pjesmu za ovogodišnji Ilidžanski festival.

-Kada sam, mislim 2017. godine nastupao na tom festivalu pjesmom mog dobrog prijatelja Hasiba Durmiševića „Kada Bosnom behar probehara, a to je jedna zaista, zaista lijepa pjesma, kako tekstualno isto tako i muzički,a ono što me je zaista neprijatno iznenadilo da ni jednu, u mnoštvu od silnih dodjeljenih nagrada nije dobila. Po mom mišljenu tada sam bio baš, baš oštećen tada na tom festivalu. Bio sam baš razočaran i bilo mi je krivo. Tada ni zdravstveno nisam bio dobar,ali sam ipak došao. I tada sam sam sebi rekao: „Feride, to i toliko od tebe po pitanju festivala Ilidža“. Ali, Muamer je bez mog znanja poslao pjesmu, njemu je to bio prvenac da se  pojavi sa nekom pjesmom na tom festivalu,pa sam samo zbog njega pristao, da ga ne izradim ha ha ha. Ne znajući da je poslao pjesmu, mene zovu sa TV BiH i kažu mi da sam jedan od učesnika. A, sada mi je ustvari drago što se to sve tako desilo. Nastupat ću u revijalnom i takmičarskom dijelu festivala. Radi se o pjesmi „Društvo staro“ a inspiraciju za nju Muamer je dobio na Baščaršiji, prilikom jednog od druženja. Mislim da će se svako prepoznati na toj pjesmi“.

 Muamer mi je u neobaveznoj priči otkrio da Vam je Šaban Šaulić svojevremeno dao tri pjesme,a koje Vi nikada niste snimili. Zbog čega?

-Da to je istina. Kada je Muamer saznao tu informaciju od mene odlučio sam da ih snimim. Ali, ne ide  to baš  tako lako, jer Šaban je autor muzike,ali moram da vidim ko je autor tekstova, jer želim da ispoštujem autorstvo. Želim da se sve zakonski odradi. Rahmetli Šaban meni je te pjesme dao, vjerovali ili ne, prije punih 30 godina. Te pjesme do sada nije niko snimio, dakle bio ih je namjenio baš meni. Volio me je i poštovao i kao kolegu i kao čovjeka. Volio me je slušati, svi smo učili od njega. A, na jednoj od naših zajedničkih mnogobrojnih turneja rekao mi je. „Dobri moj Feride, svi će te vi jednog dana pjevati moje pjesme“. A, te njegove riječi bile su proročanske“.

Bato Šišić

Pratite nas:
PJESMAMA SAM LIJEČI
DARIO ČUNKO IZ ZAGR