PočetnaAktuelnoLijepa priča o životu dva Bosanca: Adi zbog djevojke Ajše napustio Bosnu, Jasenko zbog BiH ostavio Njemačku

Lijepa priča o životu dva Bosanca: Adi zbog djevojke Ajše napustio Bosnu, Jasenko zbog BiH ostavio Njemačku

Ovo je životna priča dvojice Bosanaca. Jedan je iz ljubavi prema djevojci napustio Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i došao u Njemačku, a drugi je zbog ljubavi prema Tuzli i BiH, napustio Njemačku.

Radi se o frizeru Adiju Đokiću i o muzičaru Jasenku Omeroviću.

-Bilo mi je sa jedne strane teško donijeti odluku o napuštanju Sarajeva, stalnog i dobrog posla, ali zbog ljubavi prema mojoj djevojci, prelijepoj Ajši Kapetanović donio sam konačnu odluku, a ona je, da meni života bez Ajše nema, a gdje je ona tu želim da budem i ja, to je grad Memingen u Njemačkoj – rekao nam je Adi Đokić na početku razgovora.

Jasenka Omerovića ne čeka ljubav života u Tuzli, a grad Mannheim napušta jer, kao nam je rekao jednostavno nije više vidio sebe u tom gradu i u Njemačkoj općenito.

-Ja sam rođen u Mannheimu, pa sam poslije rođenja živio pet godina, sa roditeljima se vratio u BiH, a onda sam opet prije par godina došao u Njemačku. Perfektno pričam njemački jezika, ali eto srce vuče Bosni – rekao nam je mladi Jasenko.

Jasenko je upisao i školovanje u Mannheimu. Nedostaje mu još samo jedna godina školovanja pa da sve to završi, a usput radi kao vrsni muzičar i do sada je pratio mnoga poznata imena narodne muzike kada bi gostovali u Njemačkoj,ali i tokom ljeta  u BiH.

-Htio sam da pokušam, da probam da li bi se opet mogao navići na život u Njemačkoj, upisao i školu, ali jednostavno ne ide. Trebao sam se već nakon skoro tri godine života u Njemačkoj privići na taj život tu,ali nisam. Jednostavno moja čežnja za BiH i Tuzlom u kojoj sam proveo veći dio života bila je jača od samog ostanka u Njemačkoj – govori nam on.

Na pitanje kakvu perspektivu očekuje ili ima u BiH jer njegova generacija upravo zbog toga što nemaju perspektivu života masovno napuštaju BiH, Jasenko je odgovorio:

-Hoćeš da kažeš da se vraćam u zemlju starijih ljudi? Ali, nisam se ja baš tek tako na taj moj povratnički korak u BiH odlučio prije nego što sebi nisam obezbjedio neku perspektivu. Imat ću u Tuzli jako adekvatan posao za mene, radit ću od ponedjeljka do petka, a vikendom ću opet moći da odlazim na svirke, pa čak da dolazim i u Njemačku ,a što već i činim. Posao mog života je vožnja kamiona, to sam radio i u Njemačkoj, a sada ću u Tuzli raditi u jednoj špediterskoj firmi u kojoj je obavezan njemački jezik. Muzika i dalje ostaje moj život, a ljeti svi pjevači pjevaju u BiH, pa tako će dolaziti Ajša Kapetanović, Benjamin Kličić, Selma Bajrami, a i moj menadžer Hilmo Peljto. Nažalost mojim odlaskom gubim boravišnu vizu u Njemačkoj. Kada sam išao u njihovu ustanovu da se odjavim, odmah su me pitali da nije bio neki problem, zbog čega napuštam zemlju. Kada sam im objasnio, od srca su me podržali i dali mi šansu , da ako se predomilsim za par godina opet mogu da se vratim. Mama je zbog moje odluke bila ljuta, razočarana,ali je na kraju shvatila – govori.

Adi Đokić je Jasenku poželio svaku sreću u BiH, a Jasenko Omerović je Adiju rekao da se izbori da kada je već došao i Njemačku pokuša da ostavri svoje snove,a BiH ga uvijek čeka.

Nesumnjivo da će Adiju na početku biti teško, ali uz njegovu vjerenicu i buduću suprugu poznatu pjevačicu Ajšu Kapetanović život u Njemačkoj će mu biti olakšan, a odmah po dolasku uz Ajšinu pomoć pronašao je posao u svom zanatu.

Bato Šišić

 

Podijeli

Pratite nas:
Ljuba Aličić od kl
Ljubav je to: Nijema