PočetnaShowbizMile Kitić: Supruga Marta oprostila mi je sve afere

Mile Kitić: Supruga Marta oprostila mi je sve afere

Mada je već dobrim dijelom zakoračio u sedmu deceniju života,  65-godišnji popularni folker Mile Kitić osjeća se kao tridesetogodišnjak, u punoj snazi, prepun elana i spreman za nove, kako životne isto tako i muzičke doživljaje i događaje. Nakon burnog i radnog ljeta širom Regiona, a posebno Bosne i Hercegovine, Mile je započeo svoje koncetriranje u dijaspori, pa smo tako ovaj razgovor vodili pred njegov nastup u punom klubu „Play“, u njemačkom gradu Offenbachu

Autor: Redakcija

– Osjećam se kao stijena. Ništa me ne boli, sretan sam u životu, sve mi ide jako dobro i daj Bože da samo tako i ostane. Samo da mi je zdravlja, kako meni tako i mojoj Marti i mojoj Eleni-rekao nam je na početku razgovora uvijek raspoloženi Kitić.

– To je sve proisteklo zbog mog nastupa u švicarskoj, pa smo se gazda i ja dogovorili da bi najbolje bilo da kažem kako sam bolestan da bismo to, na neki način, opravdali. Međutim, mnogi mediji su to jedva dočekali, pa počeli pisati kako sam teško bolestan,u bolnici, sa tri ugrađena bajpasa, ali sve je u redu.

U sedmoj ste deceniji života, ali ste još aktivni poput nekog 30-godišnjaka?

– Svi se to pitaju, otkud mi ta energija, ta snaga. A, valjda sam povukao na svoju mamu, koja je veoma dugo živjela i bila pokretna. Ja imam 65 godina,to su ozbiljne godine i dugo sam u ovom poslu. Odlučio sam da odmah od 2018. godine malo prikočim, da ne radim puno. Uzimat  ću samo najbolje tezge, jer želim sačuvati zdravlje i glas. Mada bih, iskreno, mogao raditi svaki dan kolika je potražnja za mnom.

Šemsa Suljaković je izjavila za naš portal da bi voljela pomiriti  Vas i Sinana. Šta mislite o tome?

– Sinan i ja se nismo svađali. Poznato je zbog čega se naljutio ,a ja opet kažem, on nije trebao VIP ulaznicu za Afterparty, a i što bi kad je bio gost na mom koncertu u Beogradu. Bilo je tu propusta u mojoj organizaciji, ali tako je ispalo. Ako je potrebno, ja ću da mu se izvinim, ali poslije tog izvinjenja ću isto tako da mu kažem da uopšte nisam kriv zbog svega toga. Nekoliko puta sam mu prilazio, jedanput na aerodromu, pa na snimanju jedne emisije, ali on uvijek okreće glavu i besmisleno mi je dalje to potencirati. Iskreno mi je žao da nakon tolikih godina prijateljstva i zajedničkih noćenja, kako u njegovoj i tako i u mojoj kući, da više ne razgovaramo.

 Opet, kad se pred Sinanom priča o Vama, stječe se utisak da su mu oči pune suza, ali ne može da pređe preko samog sebe i da porazgovara sa tobom?

– Zato opet ponavljam, Sinan je jedna duša od čovjeka. Volio bih porazgovarati s njim kad je normalan, pa da u miru sve razjasnimo.

Šta podrazumijevate pod tim „kad je normalan“?

– Vidim često da je nerovozan, da je ponekad izvan sebe. I ja ponekad nisam normalan, pogotovo kad se popije, ali sve je to za ljude.

Jeste li pratili „rat“ između i Mileta Basa?

– Svi znamo kako se raspao „Južni vetar“. Prvo su otišli muzičari, pa onda je započeo rat, Šemsa i Kemal otišli na jednu stranu,  Sinan, Dragana i ja na drugu i tada je nastao definitivni raspad „Južnog vetra“, a to Mile Bas nije mogao nikako da podnese, da shvati. On se naljutio na nas sve. Ja sam morao da uzmem druge autore jer sam već osjetio pad u karijeri. Ali, ružno je što je sve to iznio u javnost o Sinanu. Ja sam Miletu Basu poslao pozivnice za moj koncert,a on je tu osobu koja mu je donijela pozivnice pitao: „Ko je Mile Kitić“? Međutim, mora se priznati da mi je dosta pomogao u karijeri i pridonio tome da budem danas gdje jesam.

Mile Kitić i Dragana Mirković?

– Mislim da je po tom pitanju sve poznato. Ja Draganu izuzetno poštujem, njenu karijeru u kojoj nikada nije bilo nijedne mrlje, njenu ličnost. Ona je uspješna pjevačica, majka dvoje divne djece ,ali me je jako povrijedila. Samim otkazivanjem dolaska na moj koncert, nešto je umrlo u meni prema njoj, što se tiče mojih prijateljskih i kolegijalnih osjećaja. A, posebno me pogodilo što je zabranila Šemsi i Kemalu da se pojave na mom koncertu. Ja sam njoj stalno bio na nastupima, jo od  vremena kad je radila sa Rakom.

Nedavno je bivša supruga Šerifa Konjevića izjavila da ste vas dvojica jedan na drugog potezali pištolje?

– Ma, izmišlja gluposti. Bilo je to jedno pijansko druženje u Tuzli, ali ništa što bi bilo alarmantno. Ipak, moram reći da je tada bilo neko čudno i ružno vrijeme. Kada smo se okupljali i družili u Bečkom restoranu u Hotelu „Evropa“ u Sarajevu u toku dana, Šerif, ja, Duško Kuliš, i mnogi drugi, svi smo neke pištoljčice nosali sa sobom. Sada, sa ove tačke gledišta, shvatam da smo zaista svi bili ludi po tom pitanju.

Mile i Marta: Brak odolio mnogim iskušenjima

Koliko Vam je supruga Marta Savić pomogla u karijeri?

– Mnogo, zaista mnogo. Jedno je sigurno, da nisam imao njenu bezuvjetnu podršku, ne bih danas imao ovakav uspjeh. Prvo, poklonila mi je kćerku kada sam bio još relativno mlad. Elena mi je dala neka nova krila i snagu,a Marta podršku. Estradni brakovi ne opstaju, ali mi nikada nismo imali nikakvih problema.

Znači li to da Vam je Marta opraštala sve afere o kojima su pisali mediji?

– Ona je svaku aferu oprostila i znala za nju, a one moje prave afere neće nikada saznati,…,(smijeh). Sve što se povlačilo po medijima nije istina, jer sve što je javno nije tajno, dakle nema afera,…,(smijeh). Sve te neke navodne afere sa starletama su dio mog posla i ona me podržava u tome. Marta je kriva za dosta toga dobrog u mom životu, od tetovaže na mom tijelu pa do oblačenja i izbora pjesama, a sve što je rekla bila je u pravu. Ma, najviše volim moju Martu.

Biste li  Marti oprostili nevjeru?

– Ne znam, iskreno rečeno. Teško je oprostiti nešto što znaš. A kada u nešto sumnjaš, a nisi siguran, onda to treba zaboraviti, jednostavno nastaviti dalje. Pitanje je vrlo teško. Možda bih razmislio, sagledao razlog zbog čega je to napravila,pa joj i oprostio, možda i ne bih.

Je li vam drago što je kćerka Elena krenula u muzičke vode?

– Volim što je krenula putem kojim ona želi, a i odrasla je u porodici gdje se cijeli život sviralo i pjevalo. Iznenadilo me što najviše sluša te neke svjetske face, ali neka radi i pjeva ono što osjeća. Vjerujte, sve što sam do sada zaradio, uložio bih u nju, jer to je investicija, kao kad dijete pošaljete na fakultet.

Jeste li zadovoljni njenim izborom dečka s obzirom da je on iz Egipta?

– To je njen izbor i ja ga u potpunosti odobravam. Nikada se u njen izbor ne bih miješao. Svega se nagledam na svojim nastupima, a Elenin dečko je sportista, lijepo izgleda, kulturan, dolazi kod nas u kuću. Veoma je kulturan i uredan. Hoće li potrajati ne znam, ali bitno je da su sretni.

Današnja estrada?

– Velika je zbrka na estradi, mnogo je pjevača, jedni odlaze, drugi dolaze. Mladi treba da dolaze. Mora doći do smjene generacija, mora se ići dalje. Nemam neko posebno mišljenje o toj hiperprodukciji, ali treba da bude kvalitet. Evo, izdvojio bih  mladog Menila Velioskog. Nije što mu moja Marta piše pjesme, nego što je dečko zaista vanserijski talent. Ima to nešto, prije svega glas, pa tu neku harizmu, a o karijeri mu se brine menadžer Sabit Saša Dervišević, pa je pred njim zaista blistava karijera.

U posljednje vrijeme ponovo Vas spominje Sandra Afrika, da ste je iskoristili?

– Hahaha, u kojem smislu iskoristio? Šalim se, naravno. Sandra sve radi da ostane i dalje medijski aktuelna i neka tako i radi. Djevojka zna posao i treba je podržati. Ja s njom već tri godine nemam kontakta.

Da li je ona iskoristila Vaše ime?

– Ja njoj direktno nisam, ali jesam indirektno pomogao. Vodao sam je sa sobom na nastupe, na televizijska gostovanja i tu je zapažena. Niko je u klubu nije zapazio kao plesačicu, pa zato mislim da sam joj, indirektno, pomogao da bude tu gdje je danas.

Po čemu pamtite svoje rano školovanje?

– Ja sam iz jednog manjeg sela u okolini Dervente, a iz njega sam otišao sa 12 godina. Bila su to većinom sve pravoslavna sela, ali učitelji su nam bili iz svih krajeva BiH, a moja učiteljica se zvala Emina. Ja sam kao dijete bio strašno zaljubljen u nju. U Sarajevo, tačnije u Vogošću, došao sam 1966.godine, ali sam i tada mislio na Eminu.

 

Pratite nas:
Elvira Rahić: Volim