PočetnaAktuelnoMilić Vukašinović progovorio o osmoj deceniji života: Nisam umro, a nemam ni penziju, sa Hankom sam napravio revoluciju

Milić Vukašinović progovorio o osmoj deceniji života: Nisam umro, a nemam ni penziju, sa Hankom sam napravio revoluciju

Milić Vukašinović je pijre mjesec dana zagazio je u osmu deceniju života, ali i dalje, kaže, nije penzioner.

U kafanama je, priča nam, ostavljao bakšiš koji bi podmirio i više od mjesečne uplate za socijalno, zdravstveno i penziono. Titulu “doktora za rokenrol” ponio je 1977. godine, kada je sa grupom “Vatreni poljubac” snimio istoimeni hit, a do tad je već postao poznat svirajući gitaru i bubnjeve, prvo u “Indeksima”, a poslije u “Bijelom dugmetu”.

Milić Vukašinović (70), legenda rok-scene bivše Jugoslavije, i izgledom i duhom daleko je mlađi od datuma koji mu stoji u rodnom listu. I dalje komponuje, piše tekstove, a radi i na trećem dijelu svoje autobiografije.

-Imam 70 godina, ali nisam penzioner, jer nemam penziju i moram da se borim za egzistenciju – kaže Milić Vukašinović.

-Nisam uplaćivao doprinose, a u kafani sam za noć davao toliki bakšiš, vodeći se sloganom – ako ću da živim od penzije, bolje da umrem. I eto, nisam umro, a nemam ni penziju.

Rođen je u Beogradu, a kada je imao tri godine, njegova porodica se preselila u Peć. Od osme godine živio je u Sarajevu, u čijem duhu je, kako nam kaže, formirao svoju ličnost, i taj duh ga nikad neće napustiti. U ovom gradu je sa 12 godina počeo da svira bubnjeve, što je za njegovog oca, majora Udbe, bio šok. Riješio je da stvar uzme u svoje ruke.

-Tata me je upisao u nižu muzičku školu da sviram violinu, što sam vrlo brzo napustio. Kad je čuo da sviram bubanj, majci je rekao “ode Mića u Cigane”, jer je njega bubanj asocirao na nekog Cigu koji udara u doboš dok mečka igra. Tako sam, kao čudo od djeteta, na bubnjevima bio začetnik “sarajevske rok škole” koja je kasnije i proslavila ovaj grad širom Jugoslavije.

Poslije “doktorskog” hita, uslijedila je saradnja sa pevačicom Hankom Paldum, za koju je napisao pjesmu “Voljela sam, voljela” koja je, ističe Milić, napravila revoluciju u tadašnjoj narodnoj muzici.

-Tadašnja folk muzika zvala se “novokomponovana”, a to je u stvari značilo šund. Tako je bila tretirana narodna muzika koja se pjevala po kafanama. Poslije našeg hita, više se niko nije stidio da kaže da voli narodnu pjesmu, a Hanka i ja smo ovaj muzički žanr digli na koncertni nivo. Ona je prva narodna pjevačica koja je držala po dva koncerta dnevno, tri dana zaredom, u Domu sindikata.

Milić nikad nije krio da je živio rokerskim, poročnim životom i uvijek je otvoreno o tome govorio. Ženio se tri puta, ali brak sa Suzanom i ljubav u kojoj uživaju više od 10 godina, pomogli su mu da se riješi poroka koji bi ga, siguran je, do sad sahranili.

-Da se prije 10 godine Suzana nije pojavila u mom životu, sumnjam da bih doživio i slavio jubilarni rođendan, niti bi bilo ovog intervjua. Dok nju nisam sreo, moja mera u piću bila je do kliničke smrti, a naša obostrana ljubav, veća od života, učinila je da se odreknem svih opijata. Već deceniju, ispunjen i zadovoljan, živim tu ljubav sa Suzanom, uz kafu i cigaru.

Podijeli

Pratite nas:
Konačno poslušala
Goca Tržan se zaigr