PočetnaDijasporaMinistrica Bisera Turković javila se Arminu Kurtoviću, ocu ubijenog Hamze: sjećanje na ubijene u Hanau

Ministrica Bisera Turković javila se Arminu Kurtoviću, ocu ubijenog Hamze: sjećanje na ubijene u Hanau

U njemačkom gradu Hanau sa neopisovom boli održano je sjećanje na poginule u suludom ubilačkom pohodu Nijemca Tobijasa Rathjena.

Više stotina posjetilaca bilo je u dvorani, a nekoliko hiljada na platou u centru gdje su putem velikih ekrana mogli da prate dešavanja sa lica mjesta.

Samom činu ovog bolnog sjećanja na ubijene prisustvovao je predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier, kancelarka Angela Merkele, a pored mnogobrojne rodbine žrtava prisutni su bili i predstavnici političkih stranka, gradonačelnik grada Hanaua…

Državu BiH na ovom skupu predstavljala je ambasadorica BiH u Berlinu Jadranka Winbow,kao i GK BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža.

Među ubijenim žrtvama je i ime bh. državljanina Hamze Kenana Kurtovića, koji je rođen u Hanau, baš kao i njegova sestra i dva brata.

Posebno je bio zanimljiva, tužan i srceparajući govor Hamzine setre Ajle koja je u svom obraćanju i na samom rubu suza rekla:

-Nakon ovoga što se desilo pitali su me da li osjećam mržnju. Naravno da sam rekla da ne. Mržnje u mom srcu nema, kao ni u srcima mojih roditelja i moje braće, već samo neizmjerne tuge što je iz naših života, na jedan brutalan način otrgnut naš brat, sin, Hamza.  Njegovim nestankom ostala je neizmjeriva bol. Moj brat Hamza nas je uvijek znao nasmijati, bio je human, bio je možda i suviše dobar za ovaj svijet. Njegovim ubistvom, nećemo ga više nikada čuti da se smije, da nam pruži sve ono lijepo što je imao u sebi. Želim da se svi mi od mržnje ogradimo, Njemačka je naša država. Ovim putem želim da se zahvalim gradu Hanau na istinskoj i neizmjernoj pomoći – kazala je ona.

Ovom tužnom činu trebala je prisustvovati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ali je ona sa frankfurtskog aerodroma morala odmah da nastavi svoj let dalje za Sarajevo.

Ono malo vremena što je imala na raspolaganju iskoristila je da se telefonski javi Arminu Kurtoviću, ocu ubijenog Hamze Kenana Kurtovića.

U tom razgovoru ministrica Turković je izjavila dubogu žalost zbog svega što se desilo porodici Kurtović, ponudila svaki vid pomoći i čvrsto obećala da će pri njenom slijedećem  dolasku u Frankfurtu, doći i njima u posjetu.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Evo zašto Maja Mari
Splitska sutkinja ne