PočetnaKulturaMirza Kreštalica, 16-godišnjak slavujskog glasa: Želim iz korijena oporaviti sevdalinku i vratiti je ljudima

Mirza Kreštalica, 16-godišnjak slavujskog glasa: Želim iz korijena oporaviti sevdalinku i vratiti je ljudima

Sevdalinka, tradicionalna pjesma koja se pjeva stoljećima, jedinstvena je u melodijskom i poetskom smislu. Sevdalinku, često govore iskusne sevdalije, ne može svako „iznijeti“, interpretirati tako emotivno kako to traži ta pjesma.

U vremenu kada mladi interpretatori teže tome da promoviraju neke nove muzičke žanrove, raduje činjenica da ima mladih koji prepoznaju pravu pjesmu, koji nastavlaju tradiciju njegovanja lijepe bosanske pjesme.

Jedan od njih je talentirani Mirza Kreštalica. Ovaj 16-godišnji mladić rodom je iz Sarajeva, a trenutno živi u Bremenu. Pohađa IGS Lilienthal školu u Njemačkoj.

Uz obrazovanje, koje mu je svakako na prvom mjestu, Mirza u slobodno vrijeme pjeva i svojim mladalačkim, slavujskim glasom širi ljubav kroz prekrasne tekstove i nadahnute melodije.

Sevdah je, priča nam Mirza, zavolio još kao mališan. Njegova nana je često pjevala pjesme Bebe Selimović, Himze Polovine, Zaima Imamovića i Zehre Deović, a njegov daiđa Safeta Isovića.

-Kada sam prvi put počeo da pjevam, odmah sam osjetio neki merak u tome. Jednostavno me sevdah opija i jako volim da to radim. Pregledao sam svaki koncert Safeta Isovića i znam skoro svaku pjesmu Himze Polovine i Zaima Imamovića. U budućnosti se vidim kao jedan veliki velikan sevdaha koji nije bacio u zaborav sve ove divne sevdalinke što ih je čudno doba pokušalo uništiti. Želim iz korijena oporaviti sevdalinku i vratiti je ljudima, Bosni i svim sevdalijama – govori nam mlađahni Mirza.

Pratite nas:
Hanka Paldum imala u
Jedan od poznatijih