PočetnaAktuelnoNajveća smotra folklora održat će se 7.decembra u Švicarskoj: Mladi iz zapadne Evrope ne zaboravljaju običaje BiH! Pjevaju poznate zvijezde

Najveća smotra folklora održat će se 7.decembra u Švicarskoj: Mladi iz zapadne Evrope ne zaboravljaju običaje BiH! Pjevaju poznate zvijezde

Tradicionalna i internacionalna smotra folklora i ove godine održat će se u švicarskom gradu Zofingenu, a u organizaciji jednog od najboljih KUD-ova u Švicarskoj,”Sevdah” iz Oberentfeldena.

Čak 18 folklornih sekcija iz Švicarske, Njemačke, BiH uzet će učešće na ovoj tradicionlanoj smotri narodnih igara i pjesme,a posebno se kako svake godine, pa tako i ove očekuje nastup folklornih sekcija iz Bosne i Hercegovine. Ove godine na tradicinalnoj internacionalnoj folklorijadi, BiH će u Švicarskoj predstavljati KUD “Crven fesić” iz Visokog i Udruženje žena Humci.

Prema  riječima predsjednice KUD Sevdah iz Oberentfeldena domaćina i organizatora ove folklorijade Sabine Rendić, sve je speremno za 7. decembar kada se očekuje dolazak, ne samo svih učesnika programa, već i više stotina posjetilaca koji će i ovu folklorijadu popratiti sa velikim zanimanjem.

-Naš cilj je kako svake godine, pa tako i ove, da se mladi druže, da pokažu bez obzira što žive u zemljama zapadne Evrope, da ne zaboravljaju narodne običaje, igru i pjesmu iz zemalja odakle potječu i u kojima su rođeni njihovi roditelji. A, posebno nam je drago što smo u prilici i ove godine dovesti folkloraše iz BiH. Naše hanume, članice našeg KUD, i ovaj put pripremit će obilje domaće hrane, kolače i bosansku kahfu, a muški dio članova većim dijelom će i ovaj put biti u kuhinji, za roštiljem gdje će biti zaduženi za pripremu ćevapa. Sve u svemu, sigurna sam da će to biti još jedna vesela i ugodna noć, kako za učesnike u programu, isto tako i za sve posjetitelje – ispričala nam je Rendić.

U muzičkom dijelu programa ove godine na folklorijadi će pjevati Nihad Alibegović, Adela Šečić Asmir Pljakić.

Bato Šišić

Pratite nas:
Lepa Brena je u brak
Sve je odgođeno: Si