PočetnaAktuelnoNi virus ih ne može spriječiti da njeguju tradiciju BiH: KUD Hagena uz videolink uvježbavaju nastupe

Ni virus ih ne može spriječiti da njeguju tradiciju BiH: KUD Hagena uz videolink uvježbavaju nastupe

Trenutna situacija u cijelom svijetu zbog koronavirusa blokirala je život i svakodnevna dešavanja na svim njegovim nivoima, pa tako i na onom kulturnom.

Mnogobrojni bh. klubovi i njihove folklorne sekcije u dijaspori  prekinuli su sa radom, treninzima, nastupima.

Tako nam je predsjednica KUD BiH iz njemačkog grada Hagena Redžiba Mešinović rekla, da je i pored složene situacije koja vlada ostala u kontaktu sa njenim članovima folklorne sekcije, te pokušava da sa njima vježba putem videolinka.

Ovaj bh. klub iz Hagena je već u toku punih priprema za njihovu folklorijadu, a koju planiraju u mjeseceu novembru.

-Život se mora nastaviti kad tad, a nadam se da će se do novembra normalizovati. Prošle godine organizirali smo veoma uspješno folklorno druženje, a to planiramo također i ove godine. U kontaktu smo sa mnogobrojnim Kulturnom umjetničkim društvima kako iz Njemačke isto tao i iz susjednih država – rekla nam je u telefonskom razgovoru Redžiba Mešinović.

U muzičkom dijelu programa  publiku će zabavljati Benjamin Kličić i Selima Ahmić.

Predsjednica bh. kluba „Čardak“ iz njemačkog grada „Schwebische Gmünd“ Envera Jusić informisala nas je da je i kod njih situacija slična.

-Sva djeca i njihovi roditelji su nam živi i zdravi. U skoro svakodnevnom smo kontaktu, komuniciramo putem videolinka, i pripremamo se za naše nastupe nakon što prođe ova situacija – kaže ona.

Predsjednica bh.kluba „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena Sabina Rendić također nam se javila i rekla, kako i njene „Sevdalije“ jedva čekaju da se završi ova teška situacija sa koronavirusom pa da nastave tamo gdje su stali.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Opet izmišljaju ili
Priče medicinara iz