PočetnaAktuelnoTommy, sin harmonikaša Ante Filipovića krenuo očevim stopama: Sevdah teče mojim venama

Tommy, sin harmonikaša Ante Filipovića krenuo očevim stopama: Sevdah teče mojim venama

Anto Filipović je zasigurno jedan od najboljih bh. harmonikaša kako u BiH, tako i u dijaspori, konkretno u Njemačkoj gdje i živi sa porodicom.

Sa pet godina je počeo da svira harmoniku, a zavolio ju je gledajući i slušajući Šerbu i Jovicu.

Dok je u Sarajevu pohađao Srednju muzičku školu, vikendima je svirao u tada poznatom sarajevskom restoranu na vrhu Robne kuće „Sarajka“. Iza njega su svirke sa mnogim poznatim pjevačima od Halida Bešlića, Tome Zdravkovića, Mileta Kitića, Šemse Suljaković…, a najviše su mu ostali u sjećanju nastupi sa rahmetli doajenom bh. pjesme i sevdaha Safetom Isovićem.

-Dosta sam zaista dosta, naučio od rahmetli Safeta, a slobodno mogu reći da sam bio jedini  da na njegovim nastupima pjevam drugi glas. Sa Safetom sam snimio  dva albuma “Bosno moja poharana“ i Šehidski rastanak“ i to je  slobodno mogu reći, bila kruna moje karijere – ispričao nam je Anto.

Da se historija ponavlja uvjerili smo se i na primjeru Ante Filipovića i njegovog sina Tommiya.

Tommy je od malenih nogu zavolio očevu harmoniku i veoma brzo postao izuzetan harmonikaš, a njegov otac je ubrzo uočio da Tommy ne samo dobro svira već i da je veliki sluhista za pjesmu.

-Ja sam takoreći krenuo očevim stopama. Muzika teče mojim venama i jednostavno sam se „zarazio“ njome. Kroz kuću su nam prolazili razni muzičari, poznati pjevači i prema svima njima sam oduvijek imao jedan veliki respekt. Kada sam počeo da pjevušim, pa onda i da pjevam sve više sam se na neki način počeo da udaljavam od harmonike,a da se okrećem pjevanju. U svemu tome imam i tatinu veliku podršku. S obzirom na to da sa sam Sarajlija, Bosanac, najviše volim da pjevam sevdah, jer otkad znam za sebe sevdah se najviše pjeva u našoj  kući. Svu tu ljubav prema muzici i pjesmi na mene  i mog brata prenio je naš otac. A, ja sada želim  da to mojim budućim nastupima dalje širim. Snimat ću ja i nove pjesme,ali iskreno govoreći sevdalija sam u duši. Kako se kaže možeš da živiš gdje hoćeš,ali sevdah i rahatluk u duši nosiš uvijek sa sobom – rekao nam je mladi Tommy.

Tommy ima već dvije snimljene pjesme, a autori su popularni  regionalni pjevač Saša Matić i poznati bh. muzičar i kompozitor Džavid Ljubovci.

-Zaista sam presretan što su mi ta dva velika muzička imena pisali pjesme. Zahvalan sam i jednom i drugom. Sa Sašom se čujem redovno, i on je prezadovoljan kako sam sve to otpjevao,a isto tako i Džavid. Kada jednom stane ova svjetska pandemija pjesme će biti objavljene,a onda ćemo da čekamo sud publike. Neću sebi nikada dozvoliti da pjevam pjesme sumnjiva kvaliteta /teksta, jer nikada ne bio želio da bacim bilo kakvu mrlju na muzičku porodicu Filipović. Moj otac Anto mi je i prijatelj, i muzičar,ali i najveći kritičar,a to mi je baš najveće potpora – rekao nam je na kraju razgovora mladi i talentirani harmonikaš i pjevač Tommy Filipović.

Bato Šišić

Please follow and like us:
Pratite nas:
Menadžer koji je do
Sin joj je ostao u b