PočetnaŽivotNovi rekord: Slijetanjem u Sidnej završen najduži komercijalni let, put trajao 19 sati i 16 minuta

Novi rekord: Slijetanjem u Sidnej završen najduži komercijalni let, put trajao 19 sati i 16 minuta

“Qantas” je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let sa maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljaga te bez tereta

Australski vodeći avioprijevoznik “Qantas” uspješno je završio najduži neprekidni let putničkog aviona u svijetu od Njujorka do Sidneja sa 50 putnika i članova posade.

Pokusni let na 16.200 kilometara dugoj relaciji trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je “Qantas” na “Twitteru”.

Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke “John F. Kennedy” u petak noću i jutros se spustio u sidnejsku zračnu luku “Kingsford Smith”.

Trenutno “Singapore Airlines” ima svjetski najduži komercijalni let od Singapura do Nevarka, koji traje 18,5 sati.

“Qantas” je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let sa maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljaga te bez tereta kako bi omogućio da avion leti bez prekida. Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući “Qantasovu” upravu, istraživače i novinare te 10 članova posade.

– Cilj leta koji je potukao rekord, bio je izvesti naučno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu radi poboljšanja zdravlja, smanjenja džetlaga i utvrđivanja optimalne dužine razdoblja rada i odmora posade – saopćio je “Qantas”.

Do kraja godine, firma će obaviti još dva dodatna istraživačka leta. “Qantas” namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sidnej, Melburn i Brizbejn s Njujorkom i Londonom, a ti će letovi putnicima skratiti put do četiri sata.

“Qantas” je prošle godine počeo s letovima Pert – London, jedinom direktnom vezom između Australije i Evrope.

Podijeli

Pratite nas:
Edin Džeko malenoj
Brena danas slavi ro