PočetnaAktuelnoObilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici: U Njemačkoj miting, ove godine bez marša mira

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici: U Njemačkoj miting, ove godine bez marša mira

Šesti put zaredom, članovi bh. zajednica i druga udruženja njemačke pokrajine NRW (Nordrhein- Westfalen) organizuje u subotu 20. juna 2020. godine u spomen (ovaj put bez marša mira, samo miting) žrtvama Srebrenice, mjestu najvećeg genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

-Kako bi mogli uzeti u obzir mjere zbog coronavirusa, ove će se godine sjećanje na Srebrenicu i njeno stradanje održati sa 100 sudionika umjesto 2000 kao predhodnih godina. Start skupa će biti oko 15 sati na Reinoldikirchplatz u Dortmundu (Ostenhellweg) i vjerojatno će završiti u 17 sati. Kao i svake godine, pozivamo sve Bosance i Hercegovce, kao i sve ljude dobre volje i poštenih namjera na ovaj veoma značajan događaj.

Genocid u Srebrenici, 25 godina kasnije, zaslužuje pažnju i posebno onu, koja dolazi iz multikulturalnog grada  Dortmunda. Dortmund nije zaboravio, ali nažalost mnogi drugi jesu.

Smanjenje broja sudionika zbog pandemije ne znači da manje pažnje posvećujemo ovom ratnom zločinu nakon drugog svjetskog rata. Za govornicom će se taj dan smjenjivati članica Bundestaga Sabine Poschmann, koja je već potvrdila dolazak kao i i turski konzul Sener Cebeci iz Essena. Još uvijek čekamo potvrdu od ministra za integraciju Joachima Stampa, hrvatskog konzula i drugih zvanica. Mitingu će prisustvovati i drugi gosti iz gospodarstva, socijalnih poslova i politike, ali samo u okviru uredbe zbog zaštite od korone – rekao nam je Amir Aletić koji zu Mehmeda Valjevca čine glavni Organizacioni odbor.

 

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Krije je od javnosti
Jelena Karleuša prv