PočetnaMuzikaOd traktora do mikrofona: Ovaj popularni pjevač odrastao je na selu, a jedna noć promijenila je sve

Od traktora do mikrofona: Ovaj popularni pjevač odrastao je na selu, a jedna noć promijenila je sve

Popularni folker Mile Kitić ne krije da je odrastao na selu, radio seoske poslove, a za mještane je od malih nogu bio prava atrakcija.

Mile Kitić je rođen u zemljoradničkoj porodici, a od malih nogu je namirivao stoku i starijoj braći pomagao raditi teže fizičke poslove koje život na selu nosi sa sobom.

Njegov otac radio je u Zadruzi početkom šezdesetih godina kao upravnik, pa je Mile upoznao veći broj poljoprivrednika. Kada je stigao prvi traktor u selo, to je bio veliki doživljaj za šestogodišnjeg Mileta.

Već tada je ljude zabavljao uz pjesmu i taburicu. Tako je dobio priliku da se sa vlasnikom traktora vozi po cijeli dan, dok on ore, Mile je svirao i pjevao uz tamburicu, to su bili njegovi prvi nastupi pred mještanima.

Mještani su pričali medijima i da je Mile bio prava atrakcija na slavama, te i da se i dalje prepričavaju dogodovštine koje su se desile kada on zapjeva gostima. Međutim, on nije od samog početka muziku smatrao za svoju profesiju.

On je je maštao o tome da postane profesor fizičkog vaspitanja i igra fudbal. Tako je bilo sve do kraja osnovne škole, odnosno osmog razreda. Kada je išao u četvrti razred srednje škole, imao je i prvu tezgu, i to onu novogodišnju. Pjevao je u jednom lokalu na dočeku Nove godine u Vogošći i odlično je prošao. Zaradio je mnogo novca.

Također, jedini je u to vrijeme pjevao grčke pjesme u Sarajevu. Jedan drug kupio mu je grčku gitaru buzuki.

Navježbali su blok grčkih pjesama i postali prava atrakcija. Jedan od ključnih momenata bio je uspjeh na festivalu na Ilidži 1978. godine. Mile Kitić pokupio je prvu nagradu novinara, publike i žirija u vrlo oštroj konkurenciji sa pjesmom “Mala iz Novog Pazara”, piše Alo.rs.

Saradnja sa “Južnim Vetrom” Miletu Kitiću donijela je veliki uspjeh i popularnost. Objavio je svoj prvi album, koji je dostigao tiraže od nekoliko stotina hiljada primjeraka.

Saradnja je počela 1984, kada je Mile Kitić imao 32 godine.

 

Pratite nas:
Vranješ zauvijek re
Četiri mjeseca nako