PočetnaAktuelnoOdluka je pala: Kraljica Elizabeth krunu predaje princu Williamu

Odluka je pala: Kraljica Elizabeth krunu predaje princu Williamu

Britanska kraljica Elizabeth II. donijela je drastičnu odluku koja se kosi s tradicijom i pravilima dinastije, te krunu, umjesto sinu, princu Charlesu odlučila predati unuku, princu Williamu. Ovom odlukom William postaje kralj, a njegova supruga Kate bit će kraljica

Prema odluci britanske Kraljice Elizabete II, vojvotkinja i vojvoda od Cambridgea uskoro će postati i kralj i kraljica. Trenutna kraljica je odlučila svoju krunu prepustiti unuku, princu Williamu i njegovoj ženi Kate Middleton. Iako je ovim potezom preskočila jednu generaciju, odnosno svog sina, princa Charlesa od Walesa i njegovu suprugu Camillu, vojvotkinju Cornwalla, Elizabeta II to objašnjava činjenicom da je posljednjih godina kraljevska porodica prošla kroz veliki broj negativnih trendova, te da je mlađa generacija podobnija za popravljanje imidža kraljevske dinastije.

Izvor blizak porodici za strane je medije otkrio kako je kraljica ocijenila da Kate i William imaju budućnost i da ih neprestano prati pozitivan imidž u modernom svijetu: ‘Kraljica je 65 godina svog života posvetila dinastiji Windsor i njenom opstanku. Sada vidi kako Kate i William imaju snagu i energiju dobro obavljati kraljevski posao u modernom svijetu kada je riječ o opstanku monarhije’.

Preuzimanjem krune, Kate i William će biti monarsi 16 zemalja Commonwealtha i vrhovni vladari Crkve Engleske.

Pratite nas:
Tanja Savić i Draga
Žarko Laušević po