PočetnaAktuelnoOkupili se na inicijativu generalne konzulice Visnje Lončar i konzula Ademira Atovića: Značaj nastave na bosanskom jeziku u dijaspori nikada nije bio veći

Okupili se na inicijativu generalne konzulice Visnje Lončar i konzula Ademira Atovića: Značaj nastave na bosanskom jeziku u dijaspori nikada nije bio veći

Značaj nastave na Bosanskom jeziku u dijaspori nikada nije bio veći do danas.

Cilj Bosanaca i Hercegovaca van svoje matične zemlje mora biti ostvarivanje mogućnosti učenja maternjeg jezika u svakom gradu i svi građani kao i građanska udruženja imaju važnu ulogu u tom cilju – to je zaključila današnjeg radnog sastanka u generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu, održanog na inicijativu generalne konzulice Visnje Lončar i konzula Ademira Atovića.

Sastanku su prisustvovali Ismet Šahurić i Fahrudin Huskić ispred njemačko-bosanskohercegovačkog KUD „Sevdah“, Ajdin Talić kao predstavnik Kulturno sportske zajednice BiH iz grada Hanau, Admir Malohodžić jedan od roditelja čije dijete pohađa školu na Bosanskom jeziku, Kenan Kovačević te online Amira Bieber.

Kao izuzetno dobar primjer sprovođenja nastave maternjeg jezika u njemačkim školama, uvodno izlaganje je imalo udruženje Sevdah iz Frankfurta, koje uz podršku konzulata BiH već skoro deset godina organizuje nastavu Bosanskog jezika za naše mališane.

Povod radnog sastanka je dopis Ministarstva vanjskih poslova iz 2021. godine iz kojeg proizilazi jasna strategija optimiranja sprovođenja nastave na Bosanskom jeziku u dijaspori, posebno naglasivši važnost uvrštenja nastave u školski sistem pokrajina i komuna gdje naši državljani žive.

Uloga konzulata u sprovođenju ove reforme je znatno jača od dosadašnje prakse, gdje su konzulati imali prilično marginalnu ulogu kao što je potpisivanje svjedočanstva učenika.

Dopisom Ministarstva konzulat ima zadatak osnivanja gremija kojim bi se strukturalno poboljšao rad na terenu, uspostaviti ili učvrstiti odnose sa ministarstvima obrazovanja zemalja u kojima agiraju, kao i sa udruženjima, građanima, roditeljima koji u svom gradu namjeravaju osnovati nastavu na Bosanskom jeziku.

Ka odgovorna osoba za školstvo u dijaspori ispred konzulata BiH u Frankfurtu skup je pozdravio konzul Admir Atović i ukratko predstavio rad konzulata na ovu temu u proteklih godinu dana, te sljedeće korake. Jedan od važnih koraka je organizacija koprdinacionog tijela na nivou pokrajine Hesen u kojem bi se nalazili i predstavnici bosanskih organizacija, roditelji kao i stručnjaci na polju obrazovanja kako bi se zajedničkim naporom došlo do što boljih rezultata.

Generalna konzulica Višnja Lončar zahvalila se svima na dolasku i poručila, da smo zajedno i udruženi mnogo jači a svaki problem kojeg dijelimo postaje manji.

(Bato Šišić)

Pratite nas:
Omer Livnjak otkrio
Toma Zdravković je