PočetnaShowbizOpet piše historiju: Halima je prva žena koji nosi burkini u časopisu Sports Illustrated

Opet piše historiju: Halima je prva žena koji nosi burkini u časopisu Sports Illustrated

U dobi od 19 godina, Halima Aden je postala prva žena koja je nosila hidžab i burkini na izboru za Miss Minnesote USA.

Nakon toga, postala je nevjerojatno uspješan međunarodni model. Sada, 21-godišnjakinja iz Somalije upravo je ušla u historiju tako što je postala prva žena koja je nosila burkini u časopisu Sports Illustrated, prenosi Mvslim.

Somalijsko-američka manekenka rođena je u Keniji u kampu izbjeglica Kakuma. Živjela je tamo do svoje sedme godine, a zatim se preselila u Sjedinjene Američke Države. Sport Illustrated nije mogao zamisliti bolje mjesto za putovanje nego njenu zemlju rođenja. Tako je za godišnjak kupaćih kostima časopisa Halima otputovala na Watamu Beach u Keniji.

Halima pozira u šarenom burkiniju sa žarko žutim naušnicama.

– Vjerujemo da ljepota ne poznaje granice, divim se Halimi, i smatram je inspirativnim čovjekom za ono što je odlučila iskoristiti kao svoju platformu i svoj rad s UNICEF-om kao ambasador. Ona je, po mom mišljenju, jedna od velikih ljepota našeg vremena, ne samo izvana, nego i iznutra. Kada smo se upoznali, odmah sam bilo obuzet njenom inteligencijom, entuzijazmom i autentičnošću – rekao je urednik Sports Illustrateda MJ Day.

– Halima šalje pozitivnu, pouzdanu poruku mladim devojkama koje sumnjaju u sebe i piše na Instagramu: ‘Ne mijenjajte se… Promijenite igru !! Dame, sve je moguće !!! Biti u Sports Illustratedu je mnogo veće od mene. Šaljem poruku mojoj zajednici i svijetu da žene različitih pozadina, izgleda, odgoja mogu stajati zajedno i biti slavljene – napisala je Aden.

Podsjećamo, prvi put u historiji na naslovnici modnog časopisa Vogue našla se manekenka s hidžabom. To je također bila Halima Aden.

Također, nedavno je arapski Vogue prvi put u historiji na naslovnicu stavio tri somalijske manekenke s hidžabima, među kojima je bila i Aden. Ona je bila i prvi IMG model koji nosi hidžab, učestvuje na Fashion Weeku…

 

Pratite nas:
Goga Sekulić bez dl
Svijet sporta u šok