PočetnaDijasporaOvako je najodabranija noć u godini obilježena u Offenbachu: Uz obilje kulinarskih specijaliteta, noć odluke džematlije dočekale uz ilahije i kaside

Ovako je najodabranija noć u godini obilježena u Offenbachu: Uz obilje kulinarskih specijaliteta, noć odluke džematlije dočekale uz ilahije i kaside

  1. noć ramazana, noć koju Allah dž.š. u suri El- Kadr opisuje vrijednijom od 1.000 mjeseci, obilježena je i u Bosanskom kulturnom centru Offenbach odnosno u njihovom džematu. Lejletu – l – kadr je noć sudbine, odluke i odredbe svake.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti  ljudske spoznaje.

Zijad Doličanin i Ismet Velagić

To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti… Tu noć  meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha dž. š. za realizaciju odredbi i sudbina za narednu godinu.

Zajednička sofra

I najmlađi su dali dobrinos obilježavanja ove noći

Džematlije i džematlijke i tu noć ispunile su prostorije BKC Offenbach,a prisutni su bili i njihove pozvani gosti koji su sa džematlijama obilježili tu noć.

Hanume se potrudile za bogatu sofru

Ovaj džemat je poznat po tome da ima odličnu saradnju sa gradom Offenbachom i njihovim institucijama, te se uvijek odazaovu pozovu BKC-a.

Hanume džemata u tradicionalnoj nošnji

Hanume su i za tu noć pripremile obilje kulinarskih specijaliteta za sve postače, a hor njihovog centra je i tu noć ilahijama i kasidama obilježio tu najsvetiju noć kod muslimana.

Efendija Jusufpašić i biznismen Fadil Junuzović

Brojne džematlije

Prisutan je bio i nekadašnji uspješni bokser Zijad Doličanin, a danas uspješan vijećnik u stranci Zelenih u Ofenbahu.

Belmin efendija Jusufpašić sa džematlijama

Dio večeri su bili najmlađi članovi džemata, a jedan od onih koji je tu večer bio domaćin večeri bio je i bh. biznismen Fadil Junuzović.

Bato Šišić

 

Podijeli

Pratite nas:
Mladi pjevač Besim
Nakon optužbi za ub