PočetnaAktuelnoPahuljice bi tek nekada trebali jesti ujutro

Pahuljice bi tek nekada trebali jesti ujutro

Ako ste i vi jedni od onih koji već godinama jedu pahuljice s mlijekom, sokom ili vodom ujutro, vrijeme je da naučite istinu o ovom “idealnom” doručku.

Pahuljice su obrok koji se godinama preporučavao za doručak. Može biti da nam je ova navika prešla sa Zapada jer su upravo tamo pahuljice, što obične, što one s više šećera nego što bi u danu trebali unijeti u organizam, jutarnji hit.

Nutricionist Nenad Bratković ne slaže se s ovom navikom mnogih. Pahuljice bi tek nekada trebali jesti ujutro, dok je najvažnije da obrok bude raznolik i da daje dovoljno energije za ostatak dana – ipak, ne kaže se bezveze kako je doručak najvažniji dio dana.

I nakon 9 godina rada s klijentima, svaki se put iznova zaprepastim kada mi novi klijent u NutriKlinici navede kako za doručak uglavnom ili uvijek – jede pahuljice. U 2016. godini. Sa sokom, mlijekom, bademovim mlijekom… varijacije su brojne. I pritom smatra kako je takav izbor uravnotežen. Čuđenje se nastavlja ako mu/joj svojom kritikom okrznem cornflakes –„Što ipak njemu fali?“ Ili: „Pa što da drugo jedem za doručak?!“

Čini se da je višegodišnje uvjeravanje o “hrskavim pahuljicama kao idealnog doručka“ ostavilo duboki trag na prehrambenu svijest ljudi.

Vrijeme je (odavno) za zaokret i za postavljanje osnove zdrave prehrane. Naglasio bih, za – glikemijsku stabilnost. Raznovrsnost namirnica i nutritivnu uravnoteženost (proteini, masti, ugljikohidrati, mikronutrijenti, vlakna).

Pratite nas:
Reprezentativci dana
Jennifer Aniston:Pok