PočetnaAktuelnoPJESMAMA SAM LIJEČILA DUŠE LJUDI! Ceca sasvim iskreno o koncertima i u Federaciji BiH: Ne treba miješati muziku i politiku

PJESMAMA SAM LIJEČILA DUŠE LJUDI! Ceca sasvim iskreno o koncertima i u Federaciji BiH: Ne treba miješati muziku i politiku

Svetalna Ceca Ražnatović s kojom smo nedavno razgovarali u Beogradu, tokom ranije sezone „Zvezda Granda“  imala je nekoliko manje kandidata od Marije Šerifović. Njih dvije su bile u samom vrhu po broju takmičara kojima su bile mentori u tom muzičkom takmičenju.

-Ona je krenula sa 22 takmičara, a ja sa 21 takmičarem. U polufinalu sam ih imala 11 i najviše od svih ostalih članova žirija, ali naravno nisu mogli svi da prođu jer su i ostali mentori imali svoje kandidate. U finale sam uvela njih petoro, četiri momka i moju ljepoticu Sanelu Hasić iz Banovića – govori nam na početku Ceca.

Prošle godine mnogi kandidati iz BiH, iz ovih ili onih razloga imali su neka ustezanja da Vas prihvate kao mentora, ali ovom sezonom dosta toga se promjenilo. Sada većinom mnogi žele kod Vas?

-Da, sve je to istina i za sve to imam razumjevanja. Ja sam zaista prvo bila iznenađena kada je Sanela Hasić mene izabrala, a prošle godine sam vidjela da prvenstveno dobri pjevači žele svi kod Marije prvenstveno, pa kod Ane, pa kod moje kume Viki… Ali, sve je to iz nekih političkih pozadina, ali ta sezona je prošla je sjajno. A, ova koja je isto tako prošla je dokazala da, ako činiš dobro, onda ti se dobro i vraća. Sva ta djeca su došla kod mene sa uvjerenjem da ću ja učiniti nešto dobro za njih. Ponavljam Sanela je fantastičan pjevač, a takmičila se više puta i uvijek je stizala samo do trećeg kruga, nije mogla dalje. Kada sam je čula znala sam da ću je dovesti do finala jer sam osjetila njen senzibilitet, tu njenu neku ljepotu u glasu, i htjela sam da je dovedem do cilja o kojem ona sanja godinama. A, pet godina je mnogo takmičiti se. Po pitanju Sanele, ne želim da budem skromna, taj njen kvalitet do sada niko nije prepoznao, a ja sam to prepoznala. I, sretna sam zbog sebe. Ali, i moji momci takmičari su bili fantastačni. Jako sam jako sretna, što sam ostvarila Saneline snove i dovela je do finala.

Nedavno ste se na svojim Instagram objavama podsjetili na festival Ilidža i Vašeg nastupa na tom renomiranom festivalu sa hit pjesmom “Cvetak zanovetak”.

-Uh tad sam baš bila djevojčurak, ali i u tim mojim jako mladim godinama imala sam tu privilegiju u tadašnjoj staroj Jugoslaviji, da me jedna ogoromna i najdominantnija diskografska kuća PGP RTB(tada), a danas PGP RTS, mene predstavi na tom renomiranom festivalu u Sarajevu, odnosno Ilidži. Bila sam najmlađi izvođač, a pored mene bila je i Vera Matović iz iste diskografske kuće. I tada se ispostavilo da su svojim predstavljanjem mene na tom festivalu imali potpunu odluku. Moram da kažem i da se pohvalim da sam tako mlada osvojila sarajevsku publiku, a ko osvoji publiku u Sarajevu i BiH, onda taj nema daljnih problema,a to se pokazalo i na mnogim drugim primjerima pjevača i prije mene.

Da je pobjedio neko iz od Vaših kandidata iz BiH onda bi ste morali sa istim da se pojavite u rodnom gradu tog pjevača. To je već tradicija, a za Vaš nastup u federaciji ili BiH općenito vlada veliko interesovanje?

-Znate šta, velika je grehota kada u muziku uđe politika jer joj tu definitivno nije mjesto. Politici je mjesto u skupšinskim salama, a ne među narodom. Muzika je nešto što spaja i zbližava ljude i na neki način ih filtrira. Ja sam kroz moju muziku, kroz moje pjesme liječila duše ljudi. Dat će dragi Bog da snimim i novi album, da poslije Marine Tucaković snimim nešto dobro i kvalitetno,pa da ga promovišem sa ljudima koji nisu opeterećni  bilo kakvom politikom ili podjeljenošću, već samo da uživaju u dobroj pjesmi koja širi ljubav i radost. Evo imala sam koncert u Nišu koji je bio fantastičan, bio je prepun emocija, ljubavi, sreće,a još je u pitanju moj kraj. Jer ako te ljudi ne prihvate u tvom kraju,a onda sa tobom nešto nije u redu.

Uvijek Vas krasi taj fantastičan osmijeh kojim oko sebe širite samo pozitivnu energiju?

-Hvala na komplimentu,a poenta svega toga je duša. Ono što i kako nosiš u sebi, to isto prenosiš i na druge ljude. Ako si mračan, ako si okupiran lošim crnim mislima, ne može prije svega tebi samom,pa ni ljudima oko tebe da bude lijepo. Ja sam osoba koja je vesela po prirodi, osoba koja veseli narod, a uz narod veselim i sebe.

Bato Šišić

 

Pratite nas:
Ko je novi "Walter"
KOMPOZITOR MUAMER KE