PočetnaAktuelnoPolitička diskusija u Frankfurtu: Mladi moraju govoriti i tako propagirati BiH u Europi

Politička diskusija u Frankfurtu: Mladi moraju govoriti i tako propagirati BiH u Europi

U Frankfurtu je održana politička diskusija na temu razvoja Hrvatske u EU sa osvrtom na euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Pored predstavnika stranke FDP ,a bili su to dr. Jorg Uwe Hahn,s adašnji potpredsjednik parlamenta pokrajine Hessen i bivši državni ministar pravosuđa dr. Thorsten Lieb, predsjednik stranke FDP Frankfurt koji je ujedno bio i glavni kandidat FDP Hessen za Europske izbore, Franjo Akmadža, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, BiH je na toj diskusiji predstavljao Zejd Dženanović, predsjednik Inicijative bh. studenata u Frankfurtu, a ispred Mreže studenata i akademika u Njemačkoj.

Zejd se osvrnuo na trenutno stanje u BiH. Pričao je o uspjehu i životu studenata BiH u Frankfurtu i Njemačkoj općenito.

-Bilo mi je čast i zadovoljstvo što sam bio dio ove političke diskusije, što sam imao priliku kao i mnogi posjetitelji te večeri da budem u društvu istaknutih političkih lidera u Njemačkoj, kao i što sam mogao nakratko da predstavljam zemlju iz koje dolazim. Svi mi mladi koji smo odlučili da studiramo, živimo i radimo u ovoj zemlji, moramo se češće obraćati javnosti, uzimati učešća na ovim i sličnim diskusijama, jer samo tako i na taj način možemo mnogo da radimo na propagiranju naše domovine BiH u Europi – rekao je Džananović.

Dr. Lieb je na kraju svog izlaganja govorio o onoj Evropi u kojoj se dogodio Dachau, Aušvitz, ali i Srebrenica, te osuđujući agresiju i zločine pozvao na toleranciju, mir i suživot u novoj Evropi.

Predsjednik HSK Njemačke, Franjo Akmadža je, slično kao i Zejd Džananović govorio o odnosima u BiH te, kakvu pomoć Bosni i Hercegovini pruža Hrvatska kako bi tu zemlju približili EU.

Ovom susretu prisustvovao je i konzul BiH u Frankfurtu Almir Hasanović,a voditelj diskusije bio je Julian Amend, mladi njemački političar hrvatskih korijena.

Bato Šišić

 

Pratite nas:
Marina Tucaković na
Eka Duraković nastu