PočetnaAktuelnoPomozimo Mineli i Arminu u borbi da njihova djevojčica stane na svoje noge

Pomozimo Mineli i Arminu u borbi da njihova djevojčica stane na svoje noge

Minela Alić Sućeska, koja živi u Starom Gradu i po struci je profesor bosanskog jezika i književnosti, te vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad, ujedno je i majka koja bije najveću životnu bitku – bitku za izlječenje svog djeteta. Minela je majka desetomjesečne djevojčice Asje koja njenom suprugu i njoj predstavlja najveću radost u životu. U najtežim trenucima, Mineli i Arminu dovoljan je jedan Asjin osmijeh da smognu snage i nastave dalje. A, to dalje znači borbu da njihova djevojčica jednog dana stane na svoje noge.

Asjina životna priča počela je 25.jula, 2018. godine kada se rodila sa jako rijetkom dijagnozom, koja se zove artrogripoza. Ukratko, Asja ima ograničenost pokreta u zglobovima i deformitetima na ekstremitetima. Zahvaćeni su svi zglobovi: ramena, laktovi, šake, kukovi, koljena i stopala.

Prognoze ljekara roditeljima nisu ostavljale nimalo nade. Vjerovalo se da Asja nikada neće hodati i imati normalan život. Svaki novi odlazak kod ljekara Mineli i Arminu bio je kao da umire dio njih, a sve što su ikad željeli bilo je da vide Asju kako korača i uživa u igri sa svojim vršnjacima. Onda su odlučili da se bore i traže rješenje.

Minela je bila uporna u traženju sličnih slučajeva sa ovom dijagnozom, ne samo u BiH, nego i u regiji, sve dok nije našla primjer dječaka iz Hrvatske.

-Istražujući o artrogripozi, pronašli smo dječaka Tea iz Hrvatske, koji se liječi već duže vrijeme na dječijoj klinici za ortopediju u Njemačkoj, te smo kontaktirali njegovu majku kako bismo dobili više informacija o samom liječenju i tretmanu koji je neophodan. Teova majka nam je ulila povjerenje u doktore na klinici u Aschau im Chiemgau u Njemačkoj. Kazala nam je da doktori pristupaju svakom pacijentu posebno, te da je za njih svaka artrogripoza individualna i da su vrlo uspješni u osposobljavanju pacijenata za samostalni život – ispričala je Minela.

Sredinom aprila, Minela, Armin i Asja krenuli su put grada Aschau na najneizvjesnije putovanje u svom životu, ali puni nade…Primila ih je dr. Schafer koja je pregledala Asju i po prvi put zabrinutim roditeljima rekla lijepe vijesti.

-Dr. Schäfer je pregledala Asju i rekla da je za ovu dijagnozu jako pokretljiva i razgibana. Ruke nisu veliki problem i da je veoma bitno da sama prinosi ustima sve što joj se nađe u rukama i da nastavimo s fizikalnim vježbama. Što se tiče nogu, tu će trebati malo veći tretman. Stopala su u položaju talus verticalis, pa je predložila prvo gipsanje šest sedmica, pa da vidi šta se uradilo, ali pretpostavlja da će trebati operativni zahvat. Koljena su na 20 stepeni i najvjerovatnije će se i ona morati operirati. Sada smo sigurni da će Asja uz Božiju pomoć, ljekare i pomoć dobrih ljudi stati na svoje noge – rekla je Minela.

Ova porodica već je u Njemačkoj kako bi Asja što prije počela sa potrebnim tretmanima. Prije odlaska pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za liječenje “Koračajmo s Asjom”  jer u razgovoru sa majkama ostalih pacijenata saznali su da se troškovi liječenja kreću oko 100 000 eura. Bez obzira na ovaj iznos, nisu se obeshrabrili. Na 28. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, kolege vijećnici bili su jedinstvenog stava da se izdvoje sredstava za pomoć u liječenju ove djevojčice, te je usvojena odluka prema kojoj će dio potrebnih sredstava biti uplaćen već ove sedmice.

Pored troškova liječenja za Asju, ova porodica mora snositi i troškove boravka i smještaja u njemačkom gradu Aschau im Chiemgau, te bi im dobro došla svaka pomoć, savjet ili smještaj kod nekoga ko već živi u ovom gradu, a spreman je pomoći.

Svi ostali koji žele pomoći u prikupljanju sredstava za liječenja male Asje mogu to učiniti pozivom humanitarnog broja 090 292 099 (BH Telecom), čime donirate 3 KM, kao i uplatom na transakcijski račun 1541029938495517 kod Intesa SanPaolo banke d.d. BiH (Asja Sućeska, Obhodža 76, 71000 Sarajevo).

 

Podijeli

Pratite nas:
Saša Popović zabri
Zapaljen automobil p