PočetnaDijasporaPotresne scene i govor sa dženaze ubijenom Hamzi Kenanu Kurtoviću: Svoj prvi zarađeni novac dao je u humanitarne svrhe

Potresne scene i govor sa dženaze ubijenom Hamzi Kenanu Kurtoviću: Svoj prvi zarađeni novac dao je u humanitarne svrhe

Nakon džume namaza koja je klanjana u džematu Hanau, više od 5.000 ljudi jučer se okupilo na u samom centru grada na „Marktplatz“ kako bi se oprostili od Bosanca Hamze Kenana Kurtovića i njegovog dobrog, prijatelja Turčina Said Nessera Hašemija. Hamza i Said brutalno su ubijeni u ovom gradu od strane Nijemca Tobijasa Rathjena.

 Ramić, Bašić, Talić sa Arminom Kurtovićem

Na ovom gradskom trgu okupila se mnogobrojna Hamzina rodbina, prijatelji, poznanici, radne kolege, ali i svi oni koji ga nisu poznavali, isto tako i Saida, da se oproste na dostojanstven način od ove dvojice mladih momaka koji su na  nedužan način otrgnuti od svojih roditelja, braće, sestara…

Predstavnici države Almir Zulić, Zoran Mikulić, Dalibor Jurkić

Među prvim od porodice Kurtović na Marktplatz je stigao otac Armin, a nakon njega i njegova dva sina, kćerka sa suprugom. Nakon izvjesnog vremena  skrhana bolom za voljenim sinom stigla je Hamzina mama Dijana u pratnji ženskog dijela porodice.

Majka skrhana bolom

Na Hamzin posljednji ispraćaj stigli su i predstavnici države Bosne i Hercegovine, a bili su to predstavnici iz kabineta predsjedavajućeg predsjednika BiH Željka Komšića.

Otac i braća spustila sina, brata u mezar

Saučešće porodici Kurtović tako su izrazili Zoran Mikulić, savjetnik u kabinetu Predsjedavajućeg Komšića,  Almir Zulić također savjetnik, Dalibor Jurkić, Emir Vladalić savjetnik u ambasadi BiH u Berlinu. Na dženazi su bili i predstavnici Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu.

Bol, suze, patnja vidjeli su se na licima mnogih koji su došli da posljednji put isprate mladog Hamzu, a među njima su bili i Bosanci Adil Ramić i Hasib Bašić.

Posebno je bio emotivan govor gradonačelnika grada Hanaua Klausa Kaminskog koji je između ostalog rekao da su Hamza i Said bili djeca tog grada sa kojima se taj grad ponosio. Kaminski je istakao kako je Hamza bio uvijek spreman pomoći drugima ne štedeći samog sebe. Rekao je da je Hamza bio za svoje mlade godine i veliki humanista, pa je tako svoj prvi zarađeni novac donirao u humanitarne svrhe. Nakon njegovog govora uslijedila grobna tišina, a onda su čuo gromoglasan pljesak pomiješan sa suzama i jecajima, ne samo rodbine već i znanih i neznanih  koji su došli na ovaj njihov posljednji ispraćaj.

Imami Hodžić i Durmiš

Nakon klanjanja dženaze koju je za Hamzu predvodio imam iz džemata Hanau Sedin efendija Durmiš dugačka kolana krenula je iz centra grada prema glavnom groblju. Među prisutnima je bio i imam BKC Frankfurt Munir efendija Hodžić.

Hamzu su u mezarje pustili otac Armin i njegova dva brata, a sve to sa strane gledala je njegova mama Dijana koja od bola nije mogla da stoji na nogama.

Govor gradonačelnika Kaminskog

Grad Hanau se sa dostojanstvom oprostio od Hamze Kenana Kurtovića,ali i od svih onih koji su nevino ubijeni u suludom ubilačkom pohodu Tobijasa Rathjena.

Bato Šišić

 

 

Podijeli

Pratite nas:
Suze i jecaji na opr
Bit će raspjevano i